В Ірландії створять спецкомісію для розслідування випадків сексуального насилля з боку священнослужителів у школах

Дата: 06 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
В уряді Ірландії планують створити спеціальну комісію, яка розслідуватиме випадки сексуального насилля у школах, якими керують католицькі релігійні ордени. Попереднє урядове розслідування вже виявило близько двох з половиною тисяч випадків сексуального насилля з боку духовенства.
 
Про це повідомляють The Guardian та Euronews.
 
Ілюстративне фото. Джерело: AP

“Розслідування виявило майже 2400 випадків сексуального насильства у сотнях шкіл, якими керують релігійні ордени по всій Ірландії”, ‒ йдеться у повідомленні.

Міністерка освіти Ірландії Норма Фолі назвала звіт “жахливим документом, що містить деякі з найжахливіших фактів сексуального насильства”.

Розслідування виявило, що в період з 1927-го по 2013 рік у 308 школах по всій країні могло бути близько 884 ймовірних ґвалтівників. Більш ніж половина людей, звинувачених у насильстві, вже померли.

Уряд Ірландії розпочав розслідування у 2022 році після виходу фільму радіомовника RTÉ, в якому йшлося про випадки сексуального насильства у школі Blackrock College, жертвами якого, як стверджується, стали 57 людей.

Йшлося про звинувачення у зловживаннях з боку священників та релігійних організацій, які належать переважно до католицької церкви, а також щодо єзуїтів, отців-кармелітів, християнських братів, сестер милосердя та місіонерів Найсвятішого Серця.

Старша юрисконсультка Мері О’Тул, яка підготувала звіт, зазначила, що “особливо велика кількість звинувачень надходила від вихованців спецшкіл”. Загалом серед 308 шкіл, представників яких звинуватили у жорстокому поводженні, 17 спеціальних шкіл для дітей з інвалідністю, тут зареєстрували 590 заяв щодо 190 ймовірних ґвалтівників.

Більшість заяв надійшла від 42 органів, які раніше керували або продовжують керувати школами. 

Під час розслідування комісія отримала письмові заяви від 149 постраждалих, більшість ‒ від чоловіків 50–60 років.

Опитані розповіли, що “їх розбещували, роздягали та накачували наркотиками”, все відбувалося в атмосфері страху та мовчання. Це насильство призвело до проблем із психічним здоров’ям у жертв та виникнення наркотичної залежності.

Нагадаємо, католицька церква Португалії виплачуватиме фінансову компенсацію жертвам сексуального насильства з боку церковників. Суму виплати встановлюватимуть у кожному конкретному випадку окремо.

Раніше ZMINA повідомляла, що майже 5000 дітей зазнали сексуального насильства з боку членів Португальської католицької церкви за останні 70 років. Розслідування проводила незалежна комісія, яку створила Португальська єпископальна конференція. Дослідники назвали ці дані вершиною айсберга.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter