За 70 років у Португалії священники розбестили майже 5 тисяч дітей – розслідування

Дата: 13 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше 4 815 дітей зазнали сексуального насильства з боку членів Португальської католицької церкви за останні 70 років. Розслідування проводила незалежна комісія, яку створила Португальська єпископальна конференція. Дослідники назвали ці дані вершиною айсберга.

Про це пише Reuters із посиланням на звіт комісії.

Фото: Укрінформ

“Ми віддаємо шану тим, хто в дитинстві постраждав від жорстокого поводження та наважився зруйнувати мовчання. Їх набагато більше, ніж показує статистика”, – зазначив дитячий психіатр Педро Стрехт, який очолював комісію.

Він також додав, що 4 815 випадків є “абсолютно мінімальною” кількістю жертв сексуального насильства з боку представників духовенства в Португалії з 1950 року. 

Так, 77% тих, хто чинив злочини проти дітей, були священниками, а більшістю потерпілих – хлопці, які зазнавали насильства в католицьких школах, церквах, будинках священників, сповідальнях та інших місцях.

Найчастіше від сексуальних домагань страждали діти 10–14 років, а наймолодшій жертві було лише два роки.

Минулого року Португальська католицька церква була вражена випадками приховування сексуальних домагань, зокрема з боку єпископів, які активно виконують церковні функції. Комісія заявила, що готує список обвинувачених священників, які ще працюють.

Португальська комісія розпочала свою роботу в січні 2022 року, після того як одне з досліджень, проведених у Франції, показало, що близько 3 тисяч священників і релігійних діячів вчинили сексуальне насильство над більш ніж 200 тисячами дітей.

Заяви про жорстоке поводження надійшли від людей різних верств суспільства з усіх регіонів країни, а також від громадян Португалії, які проживають у країнах Європи, Африки та Америки.

Комісія поговорила з більш ніж 500 жертвами, проаналізувала історичні церковні документи та зібрала свідчення єпископів та інших представників духовенства.

Загалом 25 заслуханих комісією свідчень скерували до прокуратури для розслідування, оскільки всі інші були скоєні понад 20 років тому, і кримінальне переслідування вже не може бути порушене.

На презентації остаточного звіту був присутній голова Єпископської конференції Хосе Орнелас, повідомив, що 3 березня португальські єпископи зустрінуться і розглянуть можливість впровадження “ефективніших і підходящих механізмів” для запобігання зловживанням у майбутньому.

Серед інших рекомендацій комісія заявила, що церква має засудити всі можливі зловживання, надати психосоціальну підтримку жертвам та продовжити розслідування цього питання.

Також на заході був присутній Ганс Цоллер, ватиканський чиновник, відповідальний за справи про сексуальне насильство над дітьми. Він сказав, що важливо “продовжувати слухати жертв, тому що це не кінець”.

Нагадаємо, що 2019 року в Польщі випустили фільм про насильство над дітьми в католицькій церкві. Тоді за декілька днів стрічку Томаша Секельского “Тільки нікому не кажи” переглянули на ютубі понад 16 мільйонів разів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter