У Португалії католицька церква виплачуватиме компенсації жертвам сексуального насильства з боку духовенства

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Католицька церква Португалії виплачуватиме фінансову компенсацію жертвам сексуального насильства з боку церковників. Суму виплати встановлюватимуть у кожному конкретному випадку окремо.

Про це повідомляє Reuters.

Джерело: swissinfo.ch

У тогорічному звіті португальської комісії вказано, що впродовж останніх 70 років щонайменше 4815 дітей зазнали сексуального насильства з боку духовенства, переважно священників.

Автори звіту вважають оприлюднені дані “верхівкою айсберга” і зазначають, що понад 100 підозрюваних у сексуальному насильстві над дітьми священників досі виконують свої обов‘язки.

Католицька церква оголосила про кілька кроків наступного місяця по боротьбі з сексуальним насильством над дітьми, але її піддали різкій критиці за те, що вона не вжила більш жорстких заходів.

Постраждалим від сексуального насильства запропонували самостійно подавати запити на компенсацію. Двадцять одна людина вже запросила компенсацію. Спеціальний комітет має визначити суму, яку виплатять. Критерії для визначення суми досі опрацьовують, комітет братиме до уваги “серйозність справ”.

Зі свого боку співзасновник асоціації жертв насильства в церкві Coracao Silenciad Антоніо Гроссо вважає, що компенсація має бути однакова для всіх.

Я не знаю, яку вимірювальну стрічку вони використовуватимуть, щоб оцінити страждання людей, яким доведеться знову розповідати свої історії, щоб побачити, чи заслуговують вони більше або менше центів”, – заявив він.

Гроссо також вважає, що католицька церква має сама звертатися безпосередньо до жертв, а не чекати, поки вони подадуть запит на компенсації.

Нагадаємо, майже 5000 дітей зазнали сексуального насильства з боку членів Португальської католицької церкви за останні 70 років. Розслідування проводила незалежна комісія, яку створила Португальська єпископальна конференція. Дослідники назвали ці дані вершиною айсберга.

Раніше ZMINA повідомляла, що станом на грудень 2023 року розслідування сексуального насильства над дітьми з боку духовенства та нецерковного персоналу Іспанської католицької церкви виявило 1383 скарги та 2056 жертв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter