617 злочинів скоїла РФ проти медіа та журналістів за два з половиною роки великої війни

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

За два з половиною роки з початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла 617 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. 

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на Моніторинг російських злочинів проти журналістів та медіа, що здійснює організація. 

За липень – серпень 2024 року ІМІ зафіксував 10 злочинів проти медіа та журналістів, які скоїла Росія: викрадення журналістів, юридичний тиск, кібератаки, вимкнення українського мовлення.

Внаслідок російської агресії на фронті в серпні загинули два медійники, які захищали Україну:

  • Володимир Чернишов – військовий з Кропивницького, колишній оператор місцевого медіа CBN. Попередньо відомо, що загинув під час обстрілу від мінно-вибухової травми в місті Мирноград Покровського району Донецької області. 
  • Олексій Сапуга – військовослужбовець, фотограф-орнітолог родом з Миколаєва, загинув на фронті 30 липня на Донеччині.

За даними ІМІ, станом на 24 серпня в Україні внаслідок повномасштабної російської агресії загинули 84 медійники, 10 з них під час виконання професійної журналістської діяльності.

Також у серпні стало відомо, що засновник телеграм-каналу в окупованому Мелітополі Євген Ільченко, якого росіяни заарештували ще два роки тому за інформацію про російську окупацію міста, зазнав тортур і був залучений до примусової праці, зокрема риття траншей для російських військових. До російського вторгнення 2022 року Євген Ільченко був юристом у Мелітополі. 3 травня того ж року він потай від родини запустив телеграм-канал Mitopol. Свою мету він зазначив у першому дописі: “Аналіз, події й факти”. Ільченко з великим ризиком для себе висвітлював повсякденне життя мелітопольців в окупації.

У Росії суд заочно засудив трьох українських медійників: 

  • Фахрудіна Шарафмала – до семи років колонії, визнавши винним “у розпалюванні ненависті, реабілітації нацизму та закликах до екстремізму”.
  • Олександра Преподобного – до восьми років колонії за статтею про так звані “фейки” щодо російської армії.
  • Наталію Мосейчук – до п’яти років колонії в справі “про розпалювання ненависті та ворожнечі”.

Крім того, Федеральна служба безпеки РФ порушила кримінальні справи щодо українських кореспонденток Кордон.Медіа Олесі Боровик та hromadske Діани Буцько. ФСБ вказує причинами незаконний перетин кордону і відеознімання в районі Суджі. Журналісткам загрожує до п’яти років ув’язнення. 

Хакерської атаки зазнав сайт Укрінформу. На ресурс надійшло більш ніж 200 тисяч запитів за секунду, внаслідок чого в деяких відвідувачів могли виникнути проблеми з переглядом сайту. Проте атаку вдалося відбити. Гендиректор агенції Сергій Череватий зазначив, що медіа має інформацію про те, що до атаки, ймовірно, причетні російські хакери.

Крім того, росіяни атакували ютуб-канал “Як не стати овочем”, засновницею якого є блогерка Оксана Мороз. Канал отримав дві скарги від росіян за відео про аналіз мультику “Маша і Ведмідь”. У цих відео психологиня Катерина Гольцберг аналізує мультик і показує паралелі з поведінкою росіян. Тепер канал під загрозою видалення через скарги на порушення авторських прав. 

Російські хакери відредагували на сайті Odesa Online кілька публікацій, де розмістили ілюстрації антиукраїнського змісту. Активність російських хакерів редакція повʼязує з Днем Державного Прапора України та Днем Незалежності.

Нагадаємо, раніше, у липні, експерти Інституту масової інформації зафіксували 16 випадків порушення свободи слова в Україні. Більшість із них, а саме дев’ять інцидентів, безпосередньо стосувалися російсько-української війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter