У Латвії заговорили про ймовірне введення обов’язкової військової служби для жінок

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Латвії міністерство оборони підтримує ідею обов’язкового призову жінок на Службу державної оборони. 

Слова міністра оборони країни Андріса Спрудса цитує видання Delfi. 

Фото: Delfi

Міністр додав, що питання потребує дискусії в парламенті та суспільстві. 

Раніше командувач Національних збройних сил (НВС) Леонід Калніньш запропонував подумати про можливий призов жінок до служби державної оборони.

Наступного року цю службу планують укомплектувати приблизно тисячею молодих людей, а надалі підняти цей показник до 4 тисяч солдатів на рік. 

“Уявимо, що я, 18-річний громадянин, бачу, що дівчата добровільно йдуть служити, – а я уникатиму? Це буде дуже хорошим сигналом, якщо ми ухвалимо відповідне політичне рішення”, – вважає Калніньш.

В Україні нині військовий обов’язок поширюється переважно на громадян чоловічої статі, які мають відповідні якості, зокрема належний стан здоров’я. На військовий облік також мають стати жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю. Вони мають бути придатними до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, але залучати до забезпечення оборони держави їх можуть лише в добровільному порядку.

Попри це за останні кілька років чисельність військовослужбовиць у ЗСУ збільшилася на 40%. 

Абсолютна більшість українців позитивно ставиться до жінок, що служать у війську, а понад половину молодих українок хотіли б, щоб військовий призов був як для чоловіків, так і для жінок. 

Нагадаємо, що 2027 року в Данії запровадять строкову службу для жінок. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter