Із 2021 року чисельність військовослужбовиць ЗСУ збільшилася на 40%

Дата: 16 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

За два роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч. Станом на жовтень 2023 року службу проходять майже 43 тисячі військовослужбовиць.

Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

Фото: Reuters

У Міноборони також розповіли, що саме змінилося в питаннях рівноправності за цей час. Зокрема, скасували всі обмеження для доступу військовослужбовиць до всіх посад.

“Якщо раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, зв’язківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, то нині жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо”, – пояснили в міністерстві.

Раніше контракт на проходження військової служби укладали жінки віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати як чоловіки, так і жінки.

Щодо декретної відпустки, то тривалість, визначена в медичному висновку, зараховується до строку вислуги у військовому званні.

Крім того, зʼявилася можливість для здобуття військової освіти всіх рівнів. Із 2019 року уряд України дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам.

Жінки, які в майбутньому бачать себе офіцерами ЗСУ, також мають доступ до всіх рівнів військової освіти. Їм дозволили опановувати ті самі спеціальності, що й чоловікам, а згодом і служити за широким переліком посад.

Також Міноборони організувало систематичну роботу щодо підвищення рівня компетентності особового складу із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Раніше тренінгів, семінарів, нарад, освітніх програм, круглих столів за участю міжнародних організацій, експертів і фахівців з питань рівноправності українського війська не проводилося. Зараз же ця робота відбувається постійно в усіх військових частинах.

Серед інших проблем, які розвʼязує міністерство, – додаткові місця проживання, вбиральні для організації належних умов несення служби військовослужбовиць, військова форма. Фінансова складова цих питань завжди проходить аналіз до етапу планування розподілу витрат. Окремих умов, а тим більше форми для жінок донедавна в українській армії не було.

“Продовжується робота над матеріально-технічним забезпеченням військовослужбовців-жінок. Зокрема, створення нових зразків військової форми та засобів індивідуального захисту з урахуванням антропометричних даних. Ведеться регулярна робота щодо заходів із запобігання сексуальним домаганням та іншим порушенням прав людини. Зокрема, випадкам гендерно зумовленого, в тому числі домашнього, насильства та дискримінації на робочому місці”, – додали в установі. 

Насамкінець у Міноборони додали, що воно розраховує аспекти рівноправності під час розроблення нормативно-правових актів. Усі документи, які розробляє міністерство, проходять гендерну експертизу.

Нагадаємо, що в Україні презентували перший анатомічний жіночий бронекостюм під назвою “Рута Люта”. Його розробила із сучасного технологічного бронезахисту вітчизняна компанія “Українська Броня”.

Одяг має збільшену на 500% площу протиуламкового захисту в порівнянні з балістичними плитами, а це суттєво підвищує шанси уникнути поранень в умовах бойових дій. Бронекостюм повністю закриває ділянку грудей для більшого захисту від вогнепальних поранень. А інші модулі захищають живіт, шию, плечі.

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter