“Рута Люта”: в Україні розробили перший бронекостюм для жінок

Дата: 05 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні презентували перший анатомічний жіночий бронекостюм під назвою “Рута Люта”. Його розробила із сучасного технологічного бронезахисту вітчизняна компанія “Українська Броня”.

Про це розробники повідомили на своїй фейсбук-сторінці. 

Фото: Українська Броня

Костюм “Рута Люта” розроблено з урахуванням технічної специфікації Міністерства оборони України. Він доступний у чотирьох розмірах: XS, S, M, L, а також має броньований розвантажувальний пояс із плечовими лямками. Усі частини костюма адаптивні та регулюються за довжиною, тож підійдуть для захисниць будь-якого зросту.

Одяг має збільшену на 500% площу протиуламкового захисту в порівнянні з балістичними плитами, а це суттєво підвищує шанси уникнути поранень в умовах бойових дій.

Бронекостюм повністю закриває ділянку грудей для більшого захисту від вогнепальних поранень. А інші модулі захищають живіт, шию, плечі.

“Розробка першого анатомічного жіночого бронекостюма – велика відповідальність, адже необхідно було врахувати побажання військовослужбовців, вимоги Міноборони, а також рекомендації медиків. Але тривала та наполеглива робота дала бажаний результат. Тепер жінки в українській армії зможуть отримати якісний та надійний бронезахист, який справді захищатиме, а не заважатиме”, – заявили в компанії.

Ціни на бронекостюм коливаються від 48 630 до 51 894 гривень, залежно від розміру виробу.

Нагадаємо, що в липні для українських військовослужбовиць розробили та презентували оновлену літню польову форму. Туди внесли такі зміни: 

  • додали куліску на кітелі для регулювання зайвого об’єму тканини на спині; 
  • вкоротили кітель та розрізи з боків для зручності нахилів та присідань; 
  • додали еластичну стрічку під колінами для зменшення ширини штанини; 
  • завищили лінію талії в штанах з “тунельним” поясом  для того, щоб можна було змінити об’єм талії, наприклад, вагітним на ранніх строках.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter