У 2027 році в Данії запровадять строкову службу для жінок

Дата: 01 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Із січня 2027 року в Данії запровадять військову службу для жінок, а також збільшать кількість призовників. Більшість партій погоджується з тим, що існує потреба запровадження повної гендерної рівності в цій сфері.

Про це повідомили в міністерстві оборони Данії.

Фото: Getty Images

Щороку на службу призиватимуть до 7500 осіб. Для порівняння: у 2023 році призвали 4700 людей, з них кожна четверта – жінка.

Відповідно до нового законодавства, жінки проходитимуть строкову службу на тих самих умовах, що й чоловіки. Отже, вони більше не можуть залишити службу, попередивши про це за місяць (наразі така опція доступна). Зараз жінки в Данії також мають право на строкову службу, але за бажанням.

У міноборони Данії пояснили, що є потреба зробити призов на військову службу сучаснішим, а тому уряд вирішив запровадити рівноправність у військовій службі. Це означає, що з 2027 року призов на військову службу здійснюватиметься на однакових умовах незалежно від статі.

“Є потреба в ширшій основі для набору, яка враховуватиме всі статі. Це дасть доступ до більшої кількості компетенцій і кращого вирішення завдань. Простіше кажучи, універсальніший і повніший захист. Ми досягаємо цього найкраще за умови повної рівності в призовних військах”, – заявив міністр оборони Троелс Лунд Поульсен.

Нагадаємо, що наразі жодна держава-член ЄС не має обовʼязкової військової служби для жінок. Кілька держав-членів ЄС, такі як Греція, Австрія, Фінляндія, Литва та Естонія, зберігають обов’язкову військову службу для чоловіків.

А в Україні станом на 2024 рік загальна кількість жінок у Збройних силах становить понад 62 тисячі, з яких військовослужбовицями є 45 587 жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter