Данія планує призивати жінок на обовʼязкову строкову службу

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Уряд Данії має намір ухвалити законопроєкт про розширення та зрівняння правил призову. Зокрема, строкова служба для жінок стане обовʼязковою.

Про це повідомила прем’єр-міністерка країни Метте Фредеріксен.

Фото: Associated Press.

У Данії жінки можуть добровільно вступати в Збройні сили, але не підлягають призову. Тоді як усі данські чоловіки після досягнення 18 років зобов’язані відвідати День захисту – пройти серію тестів, щоб визначити придатність до військової служби.

“Захист своєї країни – одна з найпочесніших справ, які ви можете зробити. Ось чому сьогодні уряд пропонує нам продовжити строкову службу, збільшити відповідальність і збільшити кількість завдань. Ми пропонуємо повну гендерну рівність”, – заявила Фредеріксен.

Торік близько 4 700 данців проходили військову службу – близько чверті з них жінки. За допомогою нового законопроєкту уряд країни сподівається збільшити кількість призовників щонайменше до 5 000 на рік.

Також хочуть збільшити термін служби, розповів міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен. За його словами, законопроєкт мають ухвалити не пізніше 2025 року, а чинності він набуде вже у 2026 році.

“Це означає, що вся молодь – незалежно від статі – повинна буде призватися до Дня захисту та проходити строкову службу на рівних умовах. Іншими словами, призов має бути сучасним – частково у зв’язку з фундаментальними цінностями, які ми маємо, які відображають наше суспільство, але також у зв’язку зі сценарієм загроз, з якими ми стикаємося”, – пояснив він.

Наразі жодна держава–член ЄС не має обовʼязкової військової служби для жінок. Кілька держав–членів ЄС, такі як Греція, Австрія, Фінляндія, Литва та Естонія, зберігають обов’язкову військову службу для чоловіків.

Нагадаємо, що станом на 2024 рік загальна кількість жінок у Збройних силах України становить понад 62 тисячі, з яких військовослужбовицями є 45 тисяч 587 жінок. 

Таким чином, з жовтня минулого року, коли Міноборони ділилось відповідною статистикою, кількість військовослужбовиць збільшилась на 2108 осіб. Загалом за два роки військовослужбовиць побільшало на понад 14 тисяч. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter