85% українців позитивно ставляться до жінок у лавах ЗСУ – опитування

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість українців – 85% – позитивно ставляться до жінок, що служать у лавах Збройних сил України. Негативно це оцінюють лише 3%.

Такими є результати опитування групи “Рейтинг”, проведеного в період із 27 до 29 березня 2023 року.

Також 81% опитаних вважає, що жінка може командувати бойовим підрозділом, так само як і чоловік. Однак 54% українців думають, що жінкам в армії краще виконувати небойові завдання.

Разом з тим більшість опитаних – 63% – вважає, що нинішні умови проходження військової служби враховують потреби жінок. Не думають так 20% українців. 

Попри те що 65% переконані в тому, що жінкам в армії важче робити карʼєру, ніж чоловікам, на думку 48% опитаних, нерівність між жінками й чоловіками в ЗСУ є рідкісним явищем. 19% опитаних вважають, що між жінками й чоловіками в Збройних силах все ж поширена нерівність. Ще 33% повідомили, що їм важко відповісти.

Крім того, 51% респондентів переконаний, що жінки-військовослужбовиці під час проходження служби в ЗСУ не зазнають дискримінації. Не погоджується з цим 21%. Тим часом 25% не можуть визначитися. 

Опитування проводилося впродовж 27–29 березня 2023 року шляхом телефонних інтервʼю з використанням компʼютера. Опитані – 2 000 респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш ніж 2,2%.

Нагадаємо, що з 2014 року в ЗСУ простежується стійка тенденція щодо збільшення чисельності жінок. Загалом кількість військовослужбовиць відтоді зросла у два з половиною рази, і це стосується всіх категорій особового складу ЗСУ. Приміром, кількість офіцерок збільшилася всемеро.

Нині кількість офіцерок зросла до 7 416 осіб, що майже всемеро більше, ніж у 2014 році. У сержантсько-старшинському складі – 11 215 жінок, серед солдатів – 22 832, серед курсантів – 1500, і серед цивільного персоналу – 18 101 жінка. На керівних посадах у війську частка жінок становить 11%.

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Фото обкладинки: Вікна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter