Із 2014 року кількість жінок у Збройних силах України зросла у два з половиною рази

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Із 2014 року в ЗСУ простежується стійка тенденція щодо збільшення чисельності жінок. Загалом кількість військовослужбовиць відтоді зросла у два з половиною рази, і це стосується всіх категорій особового складу ЗСУ. Приміром, кількість офіцерок збільшилася всемеро.

Про це повідомила спеціалістка відділу з гендерних питань та зав’язків з релігійними організаціями Департаменту гуманітарного забезпечення МОУ Любов Гуменюк.

Фото: Getty Images

“Так, у 2014 році загальна чисельність жінок становила 49 926, із них військовослужбовців – 16 557, офіцерів – 1633, сержантсько-старшинський склад – 4754, солдатів – 9707, курсантів – 370 осіб, цивільний персонал налічував 33 369 осіб. А станом на 1 березня 2023 року ми вже маємо 60 538 жінок у ЗСУ. З них військовослужбовців – 42 898 осіб”, – розповіла Гуменюк.

Нині кількість офіцерок зросла до 7416 осіб, що майже всемеро більше, ніж у 2014 році. У сержантсько-старшинському складі – 11 215 жінок, серед солдатів – 22 832, серед курсантів – 1500 і серед цивільного персоналу – 18 101 жінка. На керівних посадах у війську частка жінок становить 11%.

За словами Гуменюк, така позитивна динаміка свідчить про те, що в ЗСУ відбуваються серйозні зрушення завдяки планомірній роботі Міноборони.

Раніше ZMINA писала, що ідею створення окремого бойового підрозділу, що складався б виключно з жінок, позитивно сприйняли в Збройних силах України. За словами речника ЗСУ Богдана Сеника, створення жіночого бойового підрозділу позитивно вплине на розвиток Збройних сил України, забезпечить доступ до посад жінкам та надасть можливість і рівність прав щодо проходження ними військової служби.

Нагадаємо, що станом на лютий до формування нових штурмових бригад у межах проєкту “Гвардія наступу” виявили бажання долучитися тисячі людей, серед яких щонайменше шість сотень жінок. Сформовані бригади займатимуться виключно деокупацією територій під час контрнаступів. 

Однією з них стала Лариса Борщ. Жінка каже, що все життя мріяла бути військовою, але втілити цю мрію в реальність змогла лише зараз. Спочатку жінка опинилась у добровольчому формуванні в місті Стрий, де разом з патрульними об’їжджала вулиці, пройшла відповідну підготовку, навчилася поводження зі зброєю та опанувала тактичну невідкладну меддопомогу. Від колег у Стрию доброволиця почула про набір у бригаду “Лють”. 

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter