Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув під час аварії гелікоптера

Дата: 20 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Удень 19 травня вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Усі пасажири загинули. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Про це заявило напівофіційне іранське інформагентство Mehr з посиланням на голову Товариства Червоного Півмісяця Ірану Пірхоссейна Коліванда.

Фото: Jason DeCrow / AP

Так, після багатогодинних пошукових операцій місце розташування розбитого гелікоптера знайшли. Проте жодних ознак того, що пасажири вижили, не було.

Смерть Раїсі згодом підтвердив віцепрезидент Мохсен Мансурі.

Також на офіційній сторінці загиблого президента Раїсі в X з’явився поминальний допис про те, що він був “одним з вірних слуг”.

Окрім президента Раїсі, загинули міністр закордонних справ Ірану Хусейн-Амір Абдуллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі та інші.

63-річний політик-консерватор Ібрагім Раїсі був президентом Ірану із серпня 2021 року. Його адміністрацію звинувачують у постачанні безпілотників до Росії для застосування у війні в Україні. Також президент був відомий жорстоким придушенням повстань в Ірані.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

У вересні 2023 року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Читайте також: Мізогінія в законі: жінок в Ірані десятиліттями принижують, ґвалтують та вбивають

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter