В Ірані ухвалили закон, за яким жінок без хіджаба на вулиці можуть ув’язнити на 10 років

Дата: 21 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Про це повідомляє BBC.

За ухвалення документа проголосували 152 депутати, проти – 34, ще семеро утрималися. Тепер законопроєкт має пройти затвердження у Раді правоохоронців – органі конституційного нагляду, після чого він набуде чинності.

Наразі за появу у громадських місцях без хіджаба іранкам загрожує штраф. Крім того, поліція має право затримати жінку, яка порушила норми релігійного дрес-коду.

Законопроєкт також передбачає штрафи для тих, хто “пропагує оголеність” або “висміює хіджаб” у ЗМІ та соціальних мережах, а також для власників транспортних засобів, у яких жінка-водій чи пасажир не носить хіджаб, чи одяг відповідно до закону.

“Будь-яка особа, яка пропагує порушення дрес-коду “в організованому порядку” або “у співпраці з іноземними або ворожими урядами, засобами масової інформації, групами або організаціями”, також може бути позбавлена ​​волі на строк від 5 до 10 років”, – йдеться у повідомленні.

Крім штрафу, іранський суд може зобов’язати порушницю дрес-коду проходити спеціальну терапію, яка побудована на приниженні людської гідності.

За задумом влади, посилення покарання за відсутність хіджаба дозволить посилити контроль за дотриманням релігійних правил. Оскільки після протестів, що охопили країну восени минулого року, багато іранок почали ігнорувати носіння хустки в громадських місцях. Згідно з неофіційною статистикою, зараз приблизно 20% мешканок Ісламської республіки виходять на вулиці з непокритою головою, у джинсах тощо.

Наразі законопроєкт направлять на затвердження Раді опікунів, консервативному органу священнослужителів і юристів. Вони мають право накласти вето на законопроєкт, якщо вважають його несумісним з конституцією та шаріатом.

Відповідний закон після затвердження в усіх інстанціях діятиме впродовж трьох років. Якщо нововведення покаже “ефективність”, то влада Ірану ратифікує документ на постійній основі.

Нагадаємо, у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні у Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. Багатьох протестувальників затримали.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного з судовою системою”. Але у липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter