Рада попередньо схвалила створення ветеранської патронатної служби

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №9423 про державну ветеранську патронатну службу. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: orthochristian.com

Авторами документа стала низка депутатів, серед яких відомі своєю сумнівною законотворчістю Галина Третьякова, Мар’яна Безугла та Георгій Мазурашу

Нардепи хочуть, щоб у системі державної влади, а саме при уряді, створили Державну ветеранську патронатну службу, що діятиме продовж п’яти років “на засадах державноволонтерського партнерства”. Гранична чисельність патронатної служби становитиме 15 тисяч осіб, з яких не менш ніж 10% становитимуть волонтери.

“Патронатні помічники забезпечуватимуть маршрутизацію супроводу кожного закріпленого за ними військовослужбовця як в адміністративних питаннях, так і в питаннях суспільної, економічної реінтеграції, психологічної адаптації, освіти, лікування та реабілітації”, – пояснюють автори. 

Патронатні помічники після підписання договору проходитимуть тренування протягом 14 робочих днів. 

Законопроєкт ще мають ухвалити в другому читанні. 

Раніше уряд офіційно вніс до переліку професій фахівця із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Такі фахівці мають замінити так званих помічників ветерана. Проєкт із “помічниками” уряд впроваджував до кадрових переставлянь у Мінветеранів. 

Нагадаємо, що в Україні налічують 1,2 мільйона ветеранів. Попри високий рівень довіри до ЗСУ ветерани продовжують стикатись із нерозумінням суспільства. До прикладу, більш ніж половина з них хочуть мати власну справу, щоб не відчувати дискримінації під час працевлаштування. 

Щоб власними діями не нашкодити ветеранам та ветеранкам, можете прочитати книжку про толерантне спілкування з тими, хто повернувся з фронту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter