“Його вбив Путін”: як світ реагує на смерть Навального?

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Попри те, що соратники та рідні російського політика Олексія Навального нині офіційно не підтверджують його смерть у колонії, світові лідери та правозахисники вже почали висловлюватись щодо цього. Політика, відомого суперечливими висловлюваннями щодо України, останні кілька років фактично катували у колонії, безперервно поміщаючи у ШІЗО. 

ZMINA зібрала реакції у світі. 

Фото: Reuters

Президент України Володимир Зеленський, який нині перебуває з візитом у Німеччині, назвав смерть Навального вбивством, яке скоїв Путін.

“Очевидно, він убитий Путіним, як і тисячі замучених і закатованих через одну цю істоту. Йому байдуже, хто загине, щоб він зберіг свої позиції. І саме тому він не має зберегти нічого. Путін все повинен програти, все повинен втратити й відповідати за скоєне”, – сказав він на спільній пресконференції з німецьким канцлером Олафом Шольцом

Зі свого боку Шольц наголосив, що політик заплатив власним життям за рішення повернутись у Росію. Навальний лікувався у Німеччині після отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новачок” у серпні 2020-го. До цього причетні російські спецслужби, що підтвердив сам Навальний, поспілкувавшись зі своїм отруювачем. 

“Ми добре знаємо, що це за режим (російський. – Ред). Той, хто критикує, хто виступає за демократію, має боятися за своє життя та свою безпеку. Тому ми вражені. Наші думки з його дружиною, його дітьми, його друзями, з його послідовниками. Це просто жахливо. І це знак, як Росія змінилася. На жаль, цей процес розпочався дуже давно, вона давно відійшла від демократії, це давно не є демократією”, – додав Шольц. 

Висловився щодо смерті Навального й голова Євроради Шарль Мішель. Він сказав, що той “приніс найвищу жертву заради своїх ідеалів”. 

“ЄС покладає на російський режим одноосібну відповідальність за цю трагічну смерть”, – наголосив посадовець. 

Російські комунальники зафарбовують графіті з Навальним. Фото: “Нова Газета”

Голова МЗС Чехії Ян Липавський, коментуючи новини, звернув увагу, що російська влада поводиться з власними громадянами, так само як поводиться у зовнішній політиці. 

“Росія перетворилася на жорстоку державу, яка вбиває людей, які мріють про краще майбутнє — таких як Нємцов чи зараз Навальний у в’язниці”,написав він у соцмережі Х. 

Поклав відповідальність за смерть Навального на російську владу та особисто на Путіна й прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. “Зловісним нагадуванням про суть Путіна та його режиму” назвала ймовірну смерть опозиціонера й голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Висловились щодо Навального й правозахисники з “Трансперенсі Інтернешнл – Росія”. Вони звернули увагу, що політик помер рівно за місяць до так званих “виборів” президента Росії, що мають відбутися з 15-го по 17 березня.

“Смерть політика – це вбивство, підлаштоване російською владою. Ми не знаємо, чи було воно прямим, чи непрямим, але очевидно одне — Путін бачив загрозу собі навіть у знеможеній людині, яку він спробував змусити мовчати, ув’язнивши більш ніж на 20 років”,йдеться у заяві організації. 

Після отруєння російськими спецслужбами Навальний мав серйозні проблеми зі здоров’ям, але російська влада поміщала його у ШІЗО загалом на понад 300 днів. Причинами цього були, наприклад, відсутність куртки, те, що назвав тамтешнього лейтенанта не по батькові, те, що “погано прибрав двір для прогулянок”.

Такі способи тиску російська влада застосовує й до українських політв’язнів, яких незаконно тримає за ґратами. Так, пів сотні днів провів у російському ШІЗО громадянський журналіст з окупованого Криму Сулейман Асанов, політв’язні Ділявер Гафаров, Рустем Ісмаїлов та чимало інших. 

Гафаров помер у російській колонії, так само як й політв’язень Костянтин Ширінг. Такі випадки не поодинокі

Нагадаємо, що незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну донька Навального Дар’я отримала замість батька премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова. У своїй промові тоді дівчина наголосила, що не розуміє, чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter