Німецький уряд заявив, що Навального отруїли “Новачком”

Дата: 02 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Уряд Німеччини заявив, що російського позиційного політика Олексія Навального отруїли паралітичною бойовою речовиною, за складом схожою з отрутою «Новачок».

Відповідне повідомлення з’явилось на сайті бундестагу. 

Сліди отрути у тілі 44-річного Навального показали тести, проведені експертами клініки “Шаріте”, до якої на лікування доставили опозиціонера. Влада Німеччини заявила, що проінформує про результати досліджень партнерів по ЄС і НАТО, а також Організацію із заборони хімічної зброї. Про результати повідомлять й російському послу у країні. 

«Ми закликаємо уряд Росії дати пояснення в зв’язку з інцидентом», – йдеться у повідомленні. 

Інформацію про отруєння Навального німецькі лікарі підтвердили ще наприкінці серпня. Їх версія не збігалася зі словами російських лікарів, які говорили, що причиною важкого стану опозиційного політика може бути порушення обміну речовин.  Лікарі клініки “Шаріте” спочатку не розкривали назву отрути, але казали, що причиною важкого стану росіянина може бути речовина з групи інгібіторів холінестерази.

Відомо, що речовини з групи інгібіторів холінестерази використовують, щоб пом’якшити симптоми деменції, які виникають, зокрема, через хворобу Альцгеймера. Однак є серед речовин з цієї групи й отруйні, що використовують як зброю, наприклад вищезгаданий “Новачок”. Саме нею у 2018 році у Великобританії отруїли колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку. 

Нагадаємо, що 20 серпня Олексій  Навальний, відомий своєю критикою чинної російської влади, летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле, а тому лайнер екстрено сів в Омську. Команда Навального з самого початку підозрювала, що його отруїли. Політик займається розслідуваннями корупції серед топпосадовців РФ та публікує їх матеріали на власному ютуб-каналі. Останнє відео, яке там з’явилося, було присвячене акціям протесту в Хабаровську, які не вщухають у місті з липня. 

У ЄС уже закликали Росію провести незалежне і прозоре розслідування ймовірного отруєння політика. З таким закликом виступила й канцлерка Німеччини Ангела Меркель, а також міжнародна правозахисна організація Amnesty International 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter