ЗСУ запевняють, що не причетні до удару по ринку в окупованому Донецьку, внаслідок якого загинули цивільні

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Збройні сили України не причетні до удару по ринку в окупованому Донецьку, внаслідок якого могли загинути десятки цивільних. 

Про це розповіли в обʼєднаному пресцентрі Сил оборони Таврійського напрямку.

Фото: Reuters

Окупаційна російська влада повідомила про обстріл ринку в Кіровському районі міста зранку 21 січня. Ринок розташований на південно-західній околиці Донецька, від якої до лінії фронту менш ніж 10 кілометрів.

За даними окупаційних посадовців, унаслідок удару загинули 27 цивільних, а ще 25 отримали поранення. Незалежно перевірити ці дані неможливо, але на світлинах, що публікували в мережі, було видно чимало загиблих. У медіа удар назвали одним з найбільш кровопролитних для міста за десять років війни та порівнювали з ударом у березні 2022-го, коли, за різними даними і ООН змогла підтвердити смерть 15 людей, але окупаційні російські посадовці казали про більшу кількість загиблих., могло загинути від 15 до 21 цивільного. 

Росія тоді звинувачувала Україну в атаці, втім українські військові відкидали свою причетність, а аналітики припускали, що ракета, яка впала в місті, була російською. 

Фото: Reuters

В атаці на ринок у Донецьку в січні 2024-го Росія теж звинуватила ЗСУ, а окупанти на місцях уточнювали, що удар нібито завдали “зі ствольної артилерії калібром 152 та 155 міліметрів з Курахівського та Красногорівського напрямів”

В обʼєднаному пресцентрі Сил оборони Таврійського напрямку запевнили, що українські військові “в цьому випадку бойової роботи засобами ураження не вели”. 

“Донецьк – це Україна! Росії доведеться відповідати за відібрані життя українці”, – додають у Силах оборони Таврійського напрямку. 

Донеччина є одним з найбільш постраждалих регіонів в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росіян. Із 24 лютого 2022 року російські військові вбили щонайменше 1835 мирних жителів регіону, а поранили ще 4488. Досі кількість жертв на окупованих територіях встановити неможливо. До прикладу, у Маріуполі офіційно відомо про понад 11 тисяч загиблих, але українські слідчі вважають, що реальна кількість може бути вдесятеро більшою. 

Нагадаємо, що загалом унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні загинули вже понад 10 тисяч цивільних. Щоранку о 9-й годині в Україні оголошують хвилину мовчання в пам’ять про всіх загиблих. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter