З лютого до жовтня росіяни обстріляли Україну понад 14 тисяч разів, найбільше – Донеччину

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Із 24 лютого до 20 жовтня російські війська завдали по Україні 14 608 обстрілів. 

Про це свідчать дані СБУ, наведені в доповіді уповноваженого Верховної Ради України щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії Росії. 

Інфографіка Офісу Омбудсмана

Основна частина обстрілів припала на Донецьку (4 276), Харківську (3 504), Запорізьку (1 192), Сумську (1 099), Дніпропетровську (1 086), Миколаївську (1 058) і Херсонську (754) області.

За даними Міноборони, можна дійти висновку, що областями, які найбільше постраждали від порушень норм Міжнародного гуманітарного права в зазначений вище період, є Донецька (207 фактів порушень), Харківська (200), Миколаївська (147), Дніпропетровська (143), Запорізька (97), Сумська (89), Луганська (79), Київська (52), Одеська (37), Херсонська (35) і Чернігівська (34) області.

Інфографіка Офісу Омбудсмана

Починаючи з 24 лютого правоохоронні органи відкривають кримінальні провадження, пов’язані з повномасштабною агресією Росії. За даними Офісу генпрокурора на 24 жовтня, розпочали розслідування понад 60 тисяч злочинів.

“Більшість проваджень розпочато за фактами порушення законів і звичаїв війни, тобто норм МГП (стаття 438 ККУ), – 40 221 провадження. За результатами розслідування злочинів, передбачених статтею 438 ККУ, повідомлено про підозру 195 особам. До суду скеровано обвинувальні акти стосовно 47 осіб, 10 з яких на цей час засуджено”, – наводять дані правоохоронців у доповіді. 

Порушення МГП зазвичай пов’язані з використанням вибухової зброї великого радіуса дії в густонаселених районах, але не тільки. Водночас слід урахувати, що наразі знати про всі факти порушень, учинених, зокрема, на окупованих територіях, неможливо. 

Український військовослужбовець у Донецькій області йде на тлі зерна, що палає після російського обстрілу. Фото: Сергій Нужненко / Reuters

Через відсутність однієї позиції щодо категоризації порушень серед відомств, а також наявності розбіжностей у даних, які вони повідомляють, неможливо визначити, скільки з більш ніж 40 тисяч кримінальних проваджень, кваліфікованих як “Порушення законів та звичаїв війни”, становлять ті чи інші воєнні злочини.

Також, відповідно до інформації Офісу генпрокурора, обсяг порушень, пов’язаних з російською агресією, але які не є порушенням норм МГП, є значним. Правоохоронці розслідують провадження за статтями щодо зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, колабораційної діяльності та державної зради. 

Нагадаємо, що Омбудсман Дмитро Лубінець закликає парламент законодавчо визначити постраждалих унаслідок російської збройної агресії. Він переконаний, що це завдання стоятиме перед парламентом у 2023 році, адже від цього залежить майбутнє репарацій. 

Нещодавно президент Володимир Зеленський сказав, що орієнтовний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення руйнувань, завданих російськими військовими під час повномасштабного вторгнення в Україну, сягає більш ніж трильйона доларів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter