Зеленський: для відновленння України треба понад трильйон доларів

Дата: 30 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Орієнтовний обсяг інвестицій, необхідних для відновлення руйнувань, нанесених російськими військовими під час повномасштабного вторгнення в Україну, сягає понад трильйон доларів. 

Про це розповів президент Володимир Зеленський

На цьому супутниковому знімку видно руйнування в Рубіжному на Луганщині. Фото: Maxar Technologies

Заяву про необхідну кількість коштів для відновлення Зеленський зробив під час звернення до Генеральної асамблеї Міжнародного бюро виставок. У своїй промові він запропонував провести EXPO-2030 в Одесі. 

“Цьогоріч Україна стала світовим взірцем сміливості. І мільярди людей на всіх континентах побачили, що означає українська незламність і чому російський терор не досягне своєї мети. І побачать, як Україна стане взірцем відбудови. Ані зимовий холод, ані темрява, ані будь-які інші прояви терору не допоможуть Росії підкорити українців”, – сказав Зеленський. 

За словами президента, вже зараз розробляють “спеціальну систему шефства”, що  дасть змогу передовим країнам і компаніям з усього світу очолити відбудову українських областей, міст, галузей і підприємств.

“Щоб не просто відновити їх, а щоб показати, що вільний світ і сумлінні держави завжди сильніші, ніж будь-яка тиранія й будь-яка агресія… І у 2030 році, коли українська відбудова вже продемонструє значну частину із запланованих результатів, саме в Україні можна буде побачити, на що здатне людство, коли всі народи співпрацюють заради миру й безпеки, заради розвитку та зручнішого майбутнього для всіх людей. А в цьому, до речі, і є фундаментальний сенс Всесвітніх виставок”, – зазначив очільник країни. 

Фото: Yasuyoshi Chiba / AFP

Свою зацікавленість в участі у системі шефства вже висловили Франція та Британія, Нідерланди й Німеччина, Данія та Фінляндія, Італія й Туреччина, Польща та Португалія, Чехія й Словенія, Латвія та Естонія, Швейцарія та Словаччина, Австрія та Греція, Канада й Сполучені Штати Америки, Японія та Австралія. 

“І це не вичерпний перелік”, – каже Зеленський.

Очільник України не вперше говорить, що відбудова України – це найбільший економічний проєкт в Європі нашого часу та завдання демократій світу, а не локальний проєкт.

Розповідаючи про необхідну кількість грошей для відновлення, президент не уточнив, хто саме та як вів підрахунки.

Своєю чергою дослідники аналітичного центру при Київській школі економіки KSE Institute спільно з профільними міністерствами та Національним банком підрахували –  станом на вересень загальна сума прямих задокументованих збитків житловій та нежитловій нерухомості, а також іншій інфраструктурі склала понад 127 мільярдів доларів

Обрахунки здійснювали відповідно до методології Світового Банку та у тісній співпраці з його профільною командою.

Найбільша частка у цьому обсязі належить житловим будівлям (39.7% або понад 50 мільярдів доларів) та інфраструктурі (27.7% або понад 35 мільярдів доларів). Втрати активів бізнесу становлять мінімум 9,9 мільярда доларів і, за словами аналітиків, швидко зростають.

Ще 6,9 мільярда складають прямі втрати аграрного сектору внаслідок війни.

Нагадаємо, якщо ви плануєте повідомити про пошкоджене чи знищене майно, то прочитайте спеціальну інструкцію про те, як це зробити через “Дію”.

Фотографія обкладинки: Anastasia Vlasova/Getty Images

 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter