В Офісі генерального прокурора вважають, що загиблих у Маріуполі може бути вдесятеро більше, ніж відомо нині

Дата: 02 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кількість цивільних у Маріуполі, які загинули внаслідок російського вторгнення, може бути вдесятеро більшою, ніж відомо зараз. 

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” розповів керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора України Юрій Бєлоусов

Маріупольці ховають загиблих у братській могилі. Фото: Євген Малолєтка

Посадовець наголосив, що нині правоохоронці зареєстрували понад 108 тисяч воєнних злочинів, але з деокупацією територій їх кількість невпинно зростатиме. 

“Коли ми зайдемо в Маріуполь, то побачимо, що, попри намагання росіян приховати це все, злочинів в рази більше. Офіційна цифра загиблих, яку ми зараз маємо – це 11 362 людини, з них 508 дітей. Але я думаю, що це мінімум в 10 раз більше, на жаль”, – сказав Бєлоусов. 

Керівник департаменту ОГП додав, що на всіх територіях, які захоплюють російські військові, “вони вбивають, гвалтують, грабують і в цьому плані відмінностей ми не бачимо”.

“Це таке масове зневажливе ставлення, яке дає нам підстави вважати, що це геноцид. Однозначно у них до українців особливе ставлення в негативному сенсі цього слова. Вони зневажають нас і всіма своїми діями вони це показують”, – каже прокурор. 

За оцінками маріупольської влади, які ті озвучували торік, загиблих маріупольців може бути понад два десятки тисяч, однак вже тоді посадовці казали, що ця оцінка є консервативною. Чимало тіл залишилося під завалами, які росіяни, щоб приховати свої злочини, зносили та зносять досі без ексгумацій. 

Завдяки супутниковим знімкам поблизу Маріуполя вдалося знайти щонайменше три масових поховання: у Мангуші, Виноградному та Старому Криму. Довжина деяких траншей сягає понад 200 метрів.

Перша новина про появу братської могили в Маріуполі датується 10 березня 2022-го. 

Нагадаємо, що в Офісі генерального прокурора працює спеціальна група правоохоронців, які разом з міжнародними експертами збирають докази вчинення Росією злочину геноциду в Україні. 

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter