Загибель торік волонтерів Крістофера Перрі та Ендрю Бегшоу: рідні кажуть про ймовірну страту “вагнерівцями”

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Причиною загибелі у 2023 році на фронті іноземних волонтерів Крістофера Перрі та Ендрю Бегшоу могла стати страта членами так званої приватної військової компанії “Вагнер”. 

Про це батько одного із загиблих Філліп Бегшоу розповів Sky News. 

Крістофер Перрі та Ендрю Бегшоу. Джерело: телеграм-канал Андрія Цаплієнка

Обидва загиблих волонтери – громадяни Великої Британії, але Бегшоу жив у Новій Зеландії. На початку січня минулого року їх оголосили зниклими безвісти після того, як вони виїхали з Краматорська до Соледара та перестали виходити на зв’язок.

Згодом стало відомо, що їх вбили під час спроби гуманітарної евакуації. Рідні Перрі у своїй заяві щодо загибелі казали, що він поїхав до України ще в березні 2022-го, допоміг урятувати понад 400 людей і багато покинутих домашніх тварин.

Близькі спочатку не говорили, як саме підтвердили смерть Перрі та Бегшоу, але російські ресурси, наближені до ПВК “Вагнер”, поширювали фото з паспортами волонтерів, яких називали “добровольцями”.

МЗС Великої Британії, коментуючи смерть чоловіків, казало, що причиною смерті обох був артилерійський обстріл, але батько Бегшоу каже, що результати розтину показали інші причини смерті.

“Їх стратили”, – переконаний він. 

Бегшоу не наводив деталей результатів розтину, але додав, що вбивство вчинили “класичним стилем”, а ймовірними причетними до цього назвав російських бойовиків з ПВК “Вагнер”. Щодо останнього, то йому та його дружині таку версію озвучили люди, з якими вони спілкувались в Україні. 

Британські правоохоронці та близькі загиблого волонтера Перрі заяви родини Бегшоу поки не коментували. 

У Великій Британії юристи вже подали позов щодо “вагнерівців” за тероризм і воєнні злочини в Україні. Правники називали це першим випадком в історії, коли щодо приватної військової компанії позиваються до суду “за використання нею тероризму та за змову з державою для вчинення незаконної війни”.

До минулого року російських бойовиків з “Вагнер” вважали членами приватної-військової компанії, але російський керманич Путін підтвердив, що їх фінансували з бюджету РФ. “Вагнерівці” відомі причетністю до катувань та чималої кількості страт у різних країнах, деякі з яких дуже детально описані журналістами. 

Нагадаємо, що Верховна Рада визнала ПВК “Вагнер” міжнародною злочинною організацією та попросила світ наслідувати цей приклад. Вбитому керівнику ПВК Євгену Пригожину повідомили підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter