Білоруські слідчі звернулися до Польщі щодо екстрадиції засновників телеграм-каналу NEXTA

Дата: 07 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

7 лютого слідчий комітет Республіки Білорусь направив до Польщі документи на екстрадицію засновника телеграм-каналу NEXTA Степана Путила та його колишнього головного редактора Романа Протасевича.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на інтерв’ю начальника міжнародно-правового відділу Слідчого комітету Білорусі Михайла Вавуло газеті “Беларусь сегодня”.

Засновник NEXTA Степан Путило

“Слідчий комітет направив документи на екстрадицію Путила і Протасевича через Генерального прокурора до Польщі. З даною країною у нас укладено міжнародний договір про правову допомогу у кримінальних справах, який також регламентує питання про екстрадицію. Подивимося, наскільки ця держава буде виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання про видачу осіб, які переслідуються білоруським Слідчим комітетом в кримінальному порядку”, ‒ зазначив Вавуло в інтерв’ю.

Відносно Путила і Протасевича винесені постанови про притягнення їх у якості обвинувачених в “організації масових заворушень і групових дій, що грубо порушують громадський порядок“.

Крім цього, проти них порушено кримінальну справу у зв’язку з “вчиненням навмисних дій, спрямованих на порушення соціальної ворожнечі за ознакою професійної приналежності, що стосується двох професійно-соціумних груп – представників влади та правоохоронців, з серпня по вересень поточного року за допомогою створених і керованих ними телеграм-каналів”.

Нагадаємо, що популярний телеграм-канал NEXTA (вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”) з’явився ще у 2015 році. Створив його мігрант з Білорусі Степан Путило, який наразі живе у Польщі.

Після початку протестів, які не вщухають у країні з 9 серпня, канал став одним з небагатьох майданчиків, де невдоволені узурпацією влади білоруси могли отримувати інформацію про мітинги та страйки. У жовтні минулого року Центральний суд Мінська визнав опозиційний телеграм-канал NEXTA-Live і логотип NEXTA екстремістськими матеріалами, що містять інформаційну продукцію з ознаками екстремістської діяльності.

Через тиждень після початку протестів Путила оголосили у розшук. На батьківщині йому загрожує  до 15 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter