Білоруські силовики оголосили в розшук автора опозиційного телеграм-каналу NEXTA

Дата: 14 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

МВС Білорусі порушило кримінальну справу проти засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Степана Путила та оголосило його в розшук.

Про це повідомили в телеграм-каналі NEXTA.

Як видно на фотографії документа про оголошення в розшук, Путила звинувачують в організації масових заворушень, підготовці до них інших людей або фінансуванні таких заворушень. Хлопцю загрожує до 15 років позбавлення волі.

Популярний телеграм-канал NEXTA (вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”), який фактично став єдиним майданчиком, де білоруси сьогодні можуть отримувати інформацію щодо протестів, з’явився ще у 2015 році. Путило створив його, коли поїхав до сусідньої Польщі на навчання. Наразі, за даними журналістів, хлопець не проживає в Білорусі, адже попросив політичного притулку в польської влади через тиск спецслужб.

Спочатку на каналі NEXTA збирали різний опозиційний контент, а першим відео на ньому був переспів відомої пісні російського гурту Сплін “Выхода нет” під назвою “Выбора нет”. 

Згодом автори почали публікувати на майданчику розслідування про корупцію та Лукашенка.  Наразі вони називають проєкт NEXTA “децентралізованим медіа ХХІ століття”.

“Кому у 2020 році потрібен сайт, який будь-який посадовець із Міністерства інформації може заблокувати одним клацанням миші”,цитують їхні слова журналісти BBC.

В одному з останніх інтерв’ю редактор NEXTA Роман Протасевич поділився, що кожного дня він з колегами отримує тисячі повідомлень від білорусів про події в країні. 

“До початку всієї цієї ситуації з голосуванням і протестами ми працювали як медіа, до того ж як медіа досить успішне. Наші показники з переглядів ставили нас на друге місце серед усіх білоруських ЗМІ. У якийсь момент ситуація почала змінюватися. Були усунені всі реальні конкуренти Лукашенка на виборах. Значно посилився тиск спецслужб на незалежні ЗМІ. Єдиним непідконтрольним білоруській владі виявилися ми”,розповів він журналістам BBC.

Протасевич також розповів, що на нього та Степана Путила ще до відкриття справи щодо організації масових заворушень було відкрито від чотирьох до шести кримінальних справ із загальним терміном позбавлення волі до 25 років.

“Там статті “Розкриття держтаємниці”, “Образа президента”, “Підбурювання до масових безладів” тощо. Скільки реально справ, ми й гадки не маємо”, – казав він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter