У Словенії проведуть референдум щодо легалізації евтаназії та вирощування канабісу

Дата: 28 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Словенії проведуть референдум щодо легалізації евтаназії, вирощування канабісу та запровадження преференційного голосування на загальнонаціональних виборах.

Він проходитиме одночасно з виборами депутатів Європарламенту – 9 червня 2024 року, пише “Бабель” з посиланням на The Slovenia Times.

Джерело: pixabay.com

Ідею поєднати у часі вибори та референдум висунула найбільша партія правлячої коаліції Рух “Свобода”, щоб підвищити явку виборців.

Водночас соціал-демократи й опозиційна партія “Нова Словенія” домагалися перенесення дати референдуму на 24 листопада, коли запланований референдум щодо будівництва другого ядерного реактора на єдиній атомній електростанції країни “Кршко”, але без успіху.

Тоді опозиція звинуватила Рух “Свобода” у бажанні використати референдуми для мобілізації власних виборців на вибори в Європарламент. Однак у правлячій коаліції наполягають на тому, що мотивом для проведення референдуму в день виборів до Європарламенту є саме вага названих питань.

Після цього соціал-демократи та “Нова Словенія” подали позов до Конституційного Суду, наголошуючи, що питання про евтаназію нібито суперечить положенню Конституції про гарантії права на життя.

Журналісти підкреслили, що питання щодо канабісу на референдумі суттєво змінили з часом. Якщо спершу пропонували поставити питання щодо легалізації вирощування, перероблення, продажу й використання його в медичних цілях, то тепер перед виборцями постануть два окремих питання: щодо підтримки культивування й обробки конопель для медичних цілей, а також про “вирощування та зберігання конопель для обмеженого особистого використання”.

Питання змінили після того, як юристи нагадали ініціаторам референдуму, що продаж і використання конопель у медичних цілях в Словенії вже дозволені, а ось вирощування – ні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Австрії уряд схвалив легалізацію непрямої евтаназії. Під час процедури пацієнт, який бажає померти, приймає смертоносний препарат за схвалення лікаря.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter