Уряд Австрії схвалив закон про непряму евтаназію

Дата: 19 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В Австрії уряд схвалив легалізацію непрямої евтаназії. Під час процедури пацієнт, який бажає померти, приймає смертоносний препарат за схвалення лікаря.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Фото: Philipp Jenne / AP

Закон набуде чинності вже з січня 2022 року.

Рішення ухвалили після вимоги Конституційного суду скасувати заборону на евтаназію з лікарською допомогою, що в суді назвали “порушенням фундаментальних прав людини”.

Під час процедури пацієнт, який бажає померти, має прийняти смертоносний препарат за схвалення лікаря. Проводити її зможуть лише повнолітні, які страждають від невиліковних чи тяжких захворювань. Для цього людині потрібно буде пройти обстеження у двох лікарів і підтвердити здатність самостійно ухвалювати рішення, а потім передати рішення адвокату чи нотаріусу.

Перш ніж пацієнту нададуть доступ до процедури необхідно буде зачекати щонайменше 12 тижнів, щоб гарантувати, що евтаназія не буде здійснена через тимчасову кризу. Однак для пацієнтів у “термінальній фазі” хвороби термін може бути скорочений до 2 тижнів.

Назви аптек, які надаватимуть ліки, не будуть рекламуватися публічно, а будуть оприлюднені лише юристам і нотаріусам, які отримають повідомлення.

Непряма евтаназія вже легалізована в Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах, Іспанії та Швейцарії.

Нагадаємо, у листопаді поточного року, парламент Португалії затвердив законопроєкт про легалізацію евтаназії. Новий закон підтримали 138 членів парламенту, проти проголосували 84 депутати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter