Парламент Португалії затвердив законопроєкт про легалізацію евтаназії

Дата: 06 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Новий закон підтримали 138 членів парламенту, проти проголосували 84 депутати. Раніше судді Конституційного суду країни заблокували початковий варіант документу, ухвалений у березні, як “надто розпливчастий”.

Про це пише Politico.

Фото: AFP via Getty Images

Тепер документ має підписати президент країни Марселу Ребелу ді Соуза, який раніше відправив його на розгляд Конституційного суду.

Ідеться про терпимість, закон виступає проти всіх непотрібних і небажаних страждань і за повагу до Конституції та демократії“, — заявив депутат Хосе Мануель Пуреза на дебатах.

В оновленому документі роз’яснюються обставини, за яких лікарі можуть надавати допомогу у відході з життя “пацієнтам з важкими, невиліковними та незворотними станами”.

У новій версії законопроєкту йдеться, що евтаназія можлива у випадках серйозної травми, остаточної та повної інвалідності, що робить людину залежною від інших або від технологій у виконанні елементарних повсякденних завдань.

Окрім того, процедуру можна застосовувати лише у тих випадках, коли існує “дуже висока впевненість або ймовірність того, що такі обмеження збережуться протягом тривалого часу без можливості лікування або значного поліпшення” для пацієнта.

Евтаназію в певній формі офіційно дозволено лише в кількох державах, серед яких Іспанія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Колумбія, Канада. Португалія приєднається до цієї невеликої групи країн після набуття документом чинності.

У Швейцарії дозволена допомога в добровільному відході з життя.

У деяких штатах США дозволені “форми смерті з медичною допомогою”.

Нагадаємо, уряд Австрії також погодив законопроєкт про надання громадянам права на пасивну добровільну евтаназію або “асистоване самогубство”, коли пацієнт із невиліковною хворобою самостійно приймає смертоносний препарат при схваленні та за сприяння лікаря.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter