В уряді Австрії розробили законопроєкт про асистований суїцид, його планують ухвалити наприкінці 2021 року

Дата: 24 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На вимогу Конституційного суду в уряді Австрії розробили законопроєкт про асистований суїцид — право тяжкохворих добровільно йти з життя. Голосування за документ відбудеться в грудні 2021 року, після чого законопроєкт набуде чинності в січні 2022 року.

Про це повідомляє APA.

Фото: Philipp Jenne / AP

Відповідно до законопроєкту, людина, яка добровільно вирішила піти з життя, повинна особисто підписати спеціальну заяву. Це стосується лише повнолітніх громадян; крім того, забороняється активна пряма евтаназія (тобто здійснена без згоди пацієнта).

На основі заяви тяжкохворий пацієнт отримує право на придбання ліків, які допоможуть йому з евтаназією (пасивна евтаназія). Їх він повинен приймати самостійно; в деяких випадках (приміром, якщо людина нездатна пересуватися) дозволяється допомога іншої людини.

Людина, яка погодилася на асистований суїцид, зможе скласти заповіт лише через 12 тижнів після укладання заяви. Її мусять підтвердити два лікарі, один із яких повинен мати кваліфікацію паліативного терапевта. За необхідності можлива додаткова консультація психолога чи психіатра.

Нагадаємо, законопроєкт про асистований суїцид уряд Австрії розробив на вимогу Конституційного суду. Той у грудні 2020 року постановив, що кримінальна відповідальність за допомогу людині піти з життя інколи порушує її право розпоряджатися власною долею.

У разі ухвалення законопроєкту Австрія з 2022 року стане однією з небагатьох країн Європи, де дозволена евтаназія. Вона досі вважається незаконною у більшості країн, однак в Нідерландах, Люксембурзі, Колумбії, Швейцарії, Японії, Канаді та деяких штатах США самогубство з професійною допомогою вважається легальною процедурою. Такою евтаназію вважають й у Бельгії, де для дорослих її дозволили проводити у 2002 році, а 2014-го можливість добровільно піти з життя стала доступна й для дітей. У вересні минулого року цю процедуру в країні вперше провели 17-річному хлопцю. На початку поточного року Конституційний суд Німеччини також дозволив тяжкохворим людям робити евтаназію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter