Журналісти дізналися про українського суддю з незадекларованими квартирами в Севастополі та Москві на 20 мільйонів гривень

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Суддя Шостого адміністративного апеляційного суду Ярослав Василенко з початку окупації Росією Криму здійснив на півострів щонайменше 25 поїздок та має там незадекларовані апартаменти, записані на дружину, що є громадянкою Росії. Окрім цього, родина Василенка має в столиці РФ Москві нерухомість, про яку в декларації також нічого не вказано. 

Про це дізналися журналісти “Схем”. 

Ярослав Василенко. Скриншот відео

Василенко навчався в Червонопрапорному військовому інституті міністерства оборони СРСР у Москві, а після випуску у 1991-му працював у військових судах в Україні. У 2008-му він обійняв посаду судді Київського апеляційного адміністративного суду, а через десять років став суддею вже Шостого апеляційного адміністративного суду. 

Прізвище Василенка пов’язане зі справою про заборону на проведення масових зібрань на Майдані. Це рішення ухвалив суддя нині ліквідованого ОАСК Євген Аблов за позовом Гриненка Є. В., якому євромайданівці заважали гуляти. Колегія суддів апеляційної інстанції, до якої входив Василенко, погодилася з висновками ОАСК, що “дії учасників акцій протесту перешкоджають нормальній роботі органів державної влади, які розташовані в епіцентрі чи поблизу місць проведення акцій”, і підтвердила заборону.

У 2016 році Вища рада юстиції, очолювана однокурсником Василенка Ігорем Бенедисюком, провела перевірку дій судді, знайшла “допущені порушення норм права при розгляді адміністративної справи”, але дисциплінарне провадження відкривати не стала. 

Про поїздки судді до Криму журналістам вдалося дізнатися завдяки російській базі, до якої після анексії півострова почали вносити дані про всіх, хто в’їжджає туди з боку материкової України. Сумарно з початку окупації суддя провів у Криму щонайменше 206 днів, а востаннє був у 2021 році. 

Завдяки світлинам родича судді в соцмережах вдалося дізнатися про нерухомість Василенка в окупованому Севастополі: в житловому комплексі “Аквамарин” на березі моря його дружина Олена Василенко, що має дійсний паспорт Росії, володіє двома квартирами загальною площею 115 квадратних метрів. 

До 2019-го цією нерухомістю володіла нині померла теща судді. 

Територія ЖК “Аквамарин” у Севастополі. Фото: sevastopol.cian.ru

Окрім цього, родина Василенка володіє нерухомістю в Москві, на вулиці Льотчика Бабушкіна. Власниками половини квартири загальною площею 72 квадратних метри є дружина судді та дочка Юлія Василенко, яка також є громадянкою Росії. 

Орієнтовна вартість майна, яке суддя не вніс до декларації, становить близько 20 мільйонів гривень. 

“Якщо це було зроблене умисно, то суб’єкту декларування в такому випадку може загрожувати або штраф… або громадські роботи від 150 до 240 годин, або санкція у вигляді обмеження волі на два роки максимум. Так само може бути призначене додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років”, – каже юрист ГО “Центр протидії корупції” Антон Марчук.

Василенко відповідати на запитання журналістів, які прийшли до нього на засідання, відмовився, а тому вони надіслали йому листа, відповіді на який поки немає. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. 

Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Два роки тому Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter