Журналістка Величко поскаржилась у ДБР на слідчу, яка не розслідує її справу

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка Любов Величко подала заяву до Державного бюро розслідувань стосовно неправомірних дій слідчої Броварського відділку поліції, яка не внесла в межах справи до ЄРДР відомості за статтею “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуку. 

Подали разом з адвокатом Владислав Ситюк заяву в ДБР стосовно неправомірних дій слідчої Броваського відділку поліції в…

Опубліковано Lyubov Velichko Середа, 26 серпня 2020 р.

Ще 29 липня журналістка подала заяву до поліції, де згодом відзвітували, що відкрили справу за статтею “Погроза або насильство щодо журналіста”. Однак до 21 серпня, поки суд не зобов’язав правоохоронців, до ЄРДР не вносили відомостей стосовно Ольги Шарій та адміністраторів телеграм-каналів, які протягом кількох тижнів публічно погрожували й принижували Величко. 

“Якщо справа про погрози журналісту не розслідується по закону, такі слідчі будуть мати справу з ДБР”, – написала журналістка на своїй сторінці. 

Нагадаємо, що причиною погроз на адресу Величко став її текст “Тєлєга” для “Слуги”. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”, який 13 липня опублікували на сайтах Liga.net, Texty.org та Інституту масової інформації. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії.

Наступного дня після публікації кожен із цих телеграм-каналів поставив по чотири новини, в яких за допомогою вигаданих фейків намагалися переконати підписників у тому, що канали не адмініструються з РФ. А вже 15 липня Величко почала отримувати погрози від реальних та фейкових користувачів, які обіцяли знайти її і покарати за такі розслідування.

Відомо, що, згідно з дослідженнями Інституту масової інформації, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували листи з погрозами, а трохи менше ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter