Поліція відкрила провадження за заявою журналістки Величко про погрози

Дата: 30 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Правоохоронці Броварського відділу поліції відкрили кримінальне провадження через погрози журналістці Любові Величко в соціальній мережі. 

Про це повідомили у відомстві. 

Напередодні журналістка розповіла, що подала заяву до відділку, та про плани правоохоронців відкрити два кримінальних провадження. У першому випадку щодо невідомих користувачів фейсбуку, які погрожували їй, а у другому – щодо дружини блогера Анатолія Шарія Ольги, яка також погрожувала та тиснула на неї. Згодом журналістка додала, що має намір позиватись й до Шарій.

Згідно з повідомленням на сайті поліції Київщини, Величко звернулась з заявою про те, що “на власній сторінці в одній з соціальних мереж неодноразово виявляла повідомлення від невідомого з погрозами фізичної розправи на її адресу”.

Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “погроза або насильство щодо журналіста”, санкції якої передбачають виправні роботи на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, що причиною погроз на адресу Величко став її текст “Тєлєга” для “Слуги”. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради”, який 13 липня опублікували на сайтах Liga.net, Texty.org та Інституту масової інформації. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії.

Наступного дня після публікації кожен із цих телеграм-каналів поставив по чотири новини, в яких за допомогою вигаданих фейків намагалися переконати підписників у тому, що канали не адмініструються з РФ. А вже 15 липня Величко почала отримувати погрози від реальних та фейкових користувачів, які обіцяли знайти її і покарати за такі розслідування.

Відомо, що, згідно з дослідженнями Інституту масової інформації, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували листи з погрозами, а трохи менше ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter