Журналістка Величко подала заяву до поліції через погрози вбивством

Дата: 29 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка Любов Величко подала до Броварського відділку поліції заяву про погрози вбивством та перешкоджання професійній діяльності.

Про це вона повідомила на сторінці у фейсбуку. 

Величко прийшла до начальника відділення поліції, який прийняв її, вислухав та пообіцяв, що розслідування справи вестимуть максимально об’єктивно. Журналістку допитували декілька годин. 

“Я дійсно побачила, що вони уважно та серйозно сприймають мою заяву”, – розповіла вона.

Журналістка пояснила правоохоронцям, що її справа знаходиться під пильною увагою медіаспільноти та ОБСЄ. Вона додала, що правоохоронці відкриють два кримінальних провадження. У першому випадку щодо невідомих користувачів фейсбуку, які погрожували їй, а у другому – щодо дружини блогера Анатолія Шарія Ольги, яка також погрожувала та тиснула на неї. 

Нагадаємо, що текст Величко “Тєлєга” для “Слуги”. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради” 13 липня опублікували на сайтах Liga.net, Texty.org та Інституту масової інформації. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії.

Наступного дня після публікації кожен із цих телеграм-каналів поставив по чотири новини, в яких за допомогою вигаданих фейків читачів намагаються переконати у тому, що канали не адмініструються з РФ. А вже 15 липня Величко почала отримувати погрози від реальних та фейкових користувачів, які обіцяли знайти її і покарати за такі розслідування.

Відомо, що, згідно з дослідженнями Інституту масової інформації, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували листи з погрозами, а трохи менше ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter