Журналістка Величко отримує погрози після статті про телеграм-канали, які можуть адмініструвати з Росії

Дата: 16 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка Любов Величко почала отримувати погрози після розслідування про популярні серед політиків телеграм-канали, які, ймовірно, адмініструють з Росії. 

Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Телеграм-канали бомбить не по-дитячому. Ознаки адміністрування із Російської Федерації є у двох досліджуваних мною…

Опубліковано Lyubov Velichko Середа, 15 липня 2020 р.

Текст Величко “Тєлєга” для “Слуги”. Як телеграм-канали, що, ймовірно, ведуться з Росії, впливають на роботу Ради” 13 липня опублікували на сайтах Liga.net, Texty.org та Інституту масової інформації. Журналістка проаналізувала 10 тисяч повідомлень у телеграм-каналах “Темный рыцарь”, “Макс Бужанский”, Dubinsky.pro, “Легитимный” та “Резидент” і дійшла висновку, що два останніх можуть адмініструвати з території Росії. Вони, зокрема, пишуть про президента РФ Володимира Путіна та про Кремль лише в нейтральному або позитивному ключі, називають російсько-українську війну “громадянською”, а терористичні організації “Л/ДНР” – “невизнаними республіками”.

Наступного дня після публікації кожен із цих телеграм-каналів поставив по чотири новини, в яких вони за допомогою вигаданих фейків намагаються переконати читачів у тому, що не адмініструються з РФ. А вже 15 липня Величко почала отримувати погрози від реальних та фейкових користувачів, які обіцяли знайти її і покарати за такі розслідування.

Паралельно в особисті повідомлення я отримувала погрози та прокльони, які були спрямовані на те, щоб я більше не писала на теми, пов’язані з глибинною війною РФ проти України“, – розповіла журналістка. 

Долучилася до булінгу Величко й дружина одіозного блогера Анатолія Шарія. На своєму каналі в ютубі вона опублікувала відео, у якому критикувала та ображала журналістку. 

Нагадаємо, що напередодні група журналістів та правозахисники закликали правоохоронні органи оперативно розслідувати заяву щодо погроз, які почала отримувати журналістка і співзасновниця видання “Заборона” Катерина Сергацкова після того, як на сайті її видання вийшов матеріал про ймовірну співпрацю проєкту StopFake з ультраправими групами. У відповідь на цей текст блогер Роман Скрипін опублікував на сторінці у фейсбуку допис із критикою та образами в бік журналістки, а згодом невідомі злили в мережу можливу адресу журналістки. 

Відомо, що, згідно з дослідженнями Інституту масової інформації, 41% жінок не почуваються в безпеці, працюючи в українських медіа. Також 14% опитаних журналісток отримували погрозливі листи, а трохи менш ніж половина стикалися з фізичним насильством (погрозами, нападами тощо) у зв’язку зі своєю професійною діяльністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter