Зеленський внесе до Ради проєкт закону про множинне громадянство

Дата: 22 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський внесе на розгляд Верховної Ради проєкт закону про запровадження множинного громадянства

Про це він сказав у зверненні, присвяченому Дню Соборності. 

Фото: Kostyantyn Chernichkin / Kyiv Post

За словами президента, документ дозволить мати всім етнічним українцям та їхнім нащадкам з різних країн світу громадянство України.

“Звісно, окрім громадян країни-агресора”, – додав він. 

Зеленський зазначив, що внесе проєкт “сьогодні”, тобто 22 січня. 

Ідею запровадження множинного громадянства українські посадовці обговорюють не перший рік. Майже чверть українців до початку повномасштабного російського вторгнення підтримували запровадження такої можливості з будь-якою країною, а майже половина виступали проти.

Дослідники тоді вказували, що ідея має особливу підтримку серед тих, хто часто перетинає кордон і довгий час живе чи працює за кодоном, серед молоді, а також серед заможніших громадян. Щодо останнього, то категорично проти ідеї подвійного громадянства виступали 53% респондентів, яким грошей вистачало на купівлю їжі, але купувати одяг яким уже було важко. Водночас по 29% опитаних, які найбільше підтримували множинне громадянство, могли дозволити собі купити або коштовні речі, або майже все, що захочуть. 

Ще у 2017-му тодішній президент Петро Порошенко вносив до парламенту законопроєкт “щодо реалізації права змінити громадянство”, але критикував документ парламентський Комітет з прав людини, тож у підсумку його відкликали. 

Також ідею про подвійне громадянство обговорювали в законопроєкті №2590, але парламентські експерти тоді дійшли висновку, що без змін до Конституції, просто на рівні закону, це питання врегулювати неможливо.

Нині стаття 2 Закону “Про громадянство України” передбачає, що “якщо громадянин України набув громадянства (підданства) іншої держави або держав, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України”.

Однак експерти кажуть, що цю норму не слід розцінювати як заборону на подвійне громадянство. Втрата українського громадянства відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а лише з дня видавання указу президента України про припинення громадянства щодо певної особи. 

Нагадаємо, що кілька років тому РНБО доручала Кабміну врегулювати питання подвійного громадянства в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter