Майже чверть українців підтримують ідею подвійного громадянства з будь-якою країною, а майже половина – проти

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

48% опитаних соціологами українців не підтримують ідеї запровадження подвійного громадянства, а 24% виступають за те, щоб мати таку можливість з усіма країнами без винятків. 

Такі дані спільного дослідження фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

Фото: torange.biz

Соціологи опитали 2003 людей у всіх областях України, окрім окупованого Криму та ОРДЛО. 

Підтримка ідеї запровадження множинного громадянства, за їхніми словами, відсутня у суспільстві, а вплинути на таке відношення до цієї ідеї могла насильницька паспортизація Росією українців у Криму та в окупованих районах Донецької та Луганської областей. 

“Респонденти можуть побоюватися, що у разі безумовного поширення подвійного громадянства на всі країни Росія скористається цим для ще більшого впливу на Україну”, – говорять дослідники. 

11% опитаних розповіли, що підтримують ідею множинного громадянства, якщо його дозволять лише з країнами-членами ЄС і НАТО, 7% можуть підтримати запровадження такого громадянства з усіма країнами, окрім Росії, а майже 5% виступають за подвійне громадянство лише з колишніми республіками СРСР. Стільки ж не змогли визначитися з відповіддю.

Дослідники вказують, що зазвичай підтримують подвійне громадянство люди, які часто перетинають кордон і довгий час проживають чи працюють за кодоном, а також молодь. Серед прихильників ідеї 42% мають вік від 18 до 29 років, а 29% виїздили за кордон протягом 2017–2021-го. 

Фото: Kostyantyn Chernichkin\Kyiv Post

Серед прихильників ідеї багато заможних громадян. До прикладу, категорично проти ідеї подвійного громадянства виступили 53% респондентів, яким грошей вистачає на купівлю їжі, але купувати одяг яким вже важко. Водночас по 29% опитаних, які найбільше підтримують множинне громадянство, вказали, що можуть дозволити собі купити або коштовні речі, або майже все, що захочуть. 

Попри отримані дані соціологи прогнозують, що ідею президента Володимира Зеленського щодо запровадження множинного громадянства можуть сприйняти схвально, бо 67% українців позитивно ставляться до діаспори. 

Однак вони наголошують, що у процесі підготовки відповідного законопроєкту доведеться врахувати стурбованість суспільства щодо безпекових ризиків та провести медійну кампанію, щоб запобігти штучній напруженості між мешканцями різних регіонів України. Так, серед тих, хто підтримує ідею подвійного громадянства, 33% є мешканцями східного макрорегіону, а 55% тих, хто категорично виступає проти, – із західного. 

Нагадаємо, що під час свого виступу у Верховній Раді Зеленський пообіцяв внести законопроєкт про множинне громадянство на розгляд парламенту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter