Затриманого на мітингу біля садиби Барбана активіста Черепню виправдали за обома статтями

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд закрив провадження за другим протоколом про адміністративне правопорушення – за статтею 173 КУпАП (дрібне хуліганство) – щодо активіста ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Євгена Черепні, затриманого 19 серпня на мітингу біля садиби Барбана в Києві.

Про це повідомляє ZMINA.

Євген Черепня в суді. Фото: Анастасія Москвичова

Суддя Дмитро Мальцев дійшов висновку, що в діях Черепні відсутній склад правопорушення. Оголошуючи рішення, він наголосив, що кожен має право на мирні зібрання, зауваживши, однак, що реалізація цього права не має порушувати права інших людей.

На засіданні зачитали протокол, складений поліцейськими під час акції протесту, відповідно до якого Черепня начебто нецензурно висловлювався і чіплявся за одяг представників органів правопорядку. Своєю чергою активіст надав відео, на якому зафіксовано затримання, що спростовує викладену в протоколі інформацію, та розповів про застосування до нього насильства під час затримання.

Раніше, 3 вересня, у Шевченківському суді розглянули інший адмінпротокол, складений щодо нього під час тієї ж акції, – стосовно злісної непокори законній вимозі поліцейського, за яким Черепню також виправдали.

Два адмінпротоколи за такими самими статтями щодо іншого затриманого на мітингу активіста, Іллі Ткаченка, ще не розглядали через лікарняний судді. Коли розгляд відбудеться, наразі невідомо.

Як раніше повідомляла ZMINA, 19 серпня люди перекрили Обсерваторну вулицю біля садиби Барбана в Києві, де відбувалася безстрокова цілодобова акція протесту проти руйнування будівлі. Під час акції правоохоронці брутально затримали Ткаченка та Черепню, а в офіційному повідомленні вказали, що “учасники акції почали порушувати громадський порядок”, однак мітингувальники наполягали на мирному характері свого протесту. 
 
Садиба Барбана. Фото: biz.liga.net

Мітинги проти знесення старовинної садиби тривали на той момент уже кілька місяців. За словами одного з протестувальників, Олександра Візерського, таких будинків у Києві залишилося дуже мало, і Міністерство культури видало припис, який забороняє будівельні та земляні роботи, але цей припис забудовник навіть не оскаржує в суді, а просто ігнорує.

18 серпня на мітингувальників напала група невідомих. Візерський був одним з потерпілих. Як він розповів ZMINA, тоді прийшли шестеро молодиків у чорному одязі та медичних масках, почали розкидати лавки, на яких сиділи мітингувальники, і намагатися їх розштовхати, щоб пропустити будівельну техніку. На Візерському ці люди порвали теніску і завдали йому кілька ударів по обличчю, шиї та тулубу, коли той намагався не дати їм вибити з рук або забрати телефон іншого активіста, який намагався викликати на місце поліцію.

Шестеро протестувальників написали в поліцію заяви. Одного з нападників, який залишався на місці, коли інші втекли, за словами Візерського, впізнали й передали дані поліцейським.

Будівельники знесли частину будівлі садиби Барбана близько п’ятої ранку 20 серпня. 

Фотографія обкладинки: стоп-кадр з відео Станіслава Юрченка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter