У Києві брутально затримали двох активістів на мітингу біля старовинної садиби Барбана

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Поліцейські затримали двох активістів організації “Захистимо Протасів Яр” Іллю Ткаченка та Євгена Черепню під час мітингу проти знесення розташованої на Обсерваторній вулиці будівлі ХІХ століття, знаної як садиба Барбана.

Відео затримання опублікував на своїй фейсбук-сторінці журналіст видання “Ґрати” Станіслав Юрченко.

Затримання на Обсерваторній (стопкадр з відео Станіслава Юрченка)

Як повідомив виданню ZMINA очільник організації Роман Ратушний, поліцейські їх повезли в Шевченківський райвідділ і висловили намір скласти протоколи про дрібне хуліганство.

“Ми з хлопцями гуляли по місту, опинилися на цій Обсерваторній. І побачили, що один з поліцейських, а саме дільничний Потьомкін, почав штовхати людей, активістів, щоб ті не перекривали дорогу. Один з наших пішов зробити йому зауваження, а той почав штовхати й хапати першого затриманого. А другий пішов його відтягати, і тут “беркута” подумали, що б’ють їхнього, і всіх запакували”, – розповів він.

Станом на 18:09, як повідомив Станіслав Юрченко, затриманих відпустили. 

19 серпня активісти перекрили Обсерваторну вулицю в середмісті Києва на знак протесту проти незаконних демонтажних робіт щодо садиби Барбана: ходили туди-сюди пішохідним переходом. Після обіду на деякий час зробили перерву, а пізніше відновили акцію.

Біля садиби Барбана відбувається безстрокова цілодобова акція протесту проти руйнування будівлі, організована групою небайдужих киян. Вони не є представниками громадських організацій. За словами одного з протестувальників, Олександра Візерського, таких будинків у Києві залишилося дуже мало, і Міністерство культури видало припис, який забороняє будівельні та земляні роботи, але цей припис забудовник навіть не оскаржує в суді, а просто ігнорує.

Ось так зараз виглядає садиба Барбана після початку демонтажних робіт (фото: Анастасія Москвичова)

18 серпня на мітингувальників напала група невідомих. Олександр Візерський був одним з потерпілих. Як розповів він виданню ZMINA, прийшли шестеро молодиків у чорному одязі та медичних масках, почали розкидати лавки, на яких сиділи мітингувальники, і намагатися їх розштовхати, щоб ті пропустили будівельну техніку. На Візерському ці люди порвали теніску і завдали йому кілька ударів по обличчю, шиї і тулубу, коли той намагався не дати їм вибити з рук або забрати телефон іншого активіста, який намагався викликати на місце поліцію.

Шестеро протестувальників написали в поліцію заяви. Одного з нападників, який залишався на місці, коли інші втекли, за словами Візерського, впізнали й передали дані поліцейським.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter