Захист беркутівців у суді стверджує, що ті мали право стріляти в активістів, – Закревська

Дата: 29 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Адвокати силовиків з “Беркуту”, яких звинувачують у розстрілі активістів під час Євромайдану, стверджують, що їхні підзахисні мали повне право стріляти в мітингувальників. 

Про це розповіла адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, повідомляє Укрінформ.

За її словами, п’ятеро силовиків з так званої чорної роти “Беркуту” не вважають себе винними в розстрілі людей, а в лютому 2014 року вважали Майдан полем бою.

“Захист подає ситуацію так, що вони мали право стріляти і це святе право міліції, нині – поліції. І вони вважають людей, які ігнорують смертельну небезпеку, тих, хто йде і збирає поранених, ненормальними, наркоманами, бойовиками. І вони явно воювали, вони були на одному боці, протестувальники були на іншому боці. Їхня філософія: вони мали перемогти, і вони мали право мститися”, – розповіла Закревська. 

Також адвокатка розповіла про свідчення одного зі снайперів, який у суді давав оцінку щодо відео з місця події. 

“Він каже, що навіть якщо вони вважали, що хтось там серед натовпу зі зброєю і являє собою загрозу, то потенційно це може бути точкова стрілянина. Але навіть точкова стрілянина в такій ситуації більше шкодить, ніж може запобігти. Тобто стріляти не можна! Тому що там дуже багато людей, і кулі можуть летіти й поранити і вбивати абсолютно не причетних ні до чого громадян. Так і відбувалося”, – наголосила вона.

Як приклад Закревська нагадала про історію з медсестрою Олесею Жуковською. Її фотографія з простреленою шиєю у 2014 році облетіла всі світові медіа:

“Її поранило кулею, яка була відстріляна з бетонної барикади. Вона, слава Богу, вижила, а от буквально поруч із нею стояв хлопець (він загинув), у якого кулю вилучили та ідентифікували, що вона з автомата одного з тих беркутівців “чорної роти”, який утік. І вона теж відстріляна з бетонної барикади. Тобто ви розумієте, наскільки це було небезпечно?! Увесь Майдан був мішенню”. 

Як відомо, за даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

Нагадаємо, що адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування з вимогою скликати позачергове засідання Ради, щоб провести голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить слідчим прокуратури, що працювали над справами Майдану, перейти до відповідного підрозділу ДБР у спрощеному порядку.

20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. 

Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та низка громадських діячів.

У парламенті повідомили, що планують розглянути поправку до закону про ДБР, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, на початку грудня. Водночас у самому ДБР спростовують інформацію про гальмування розслідування справ Майдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter