“Викладатимемося на всі 100%”: Труба розповів, що відбувається з розслідуванням справ Майдану

Дата: 26 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР не зупинило розслідування справ Майдану. 

Про це у своєму телеграм-каналі розповів директор ДБР Роман Труба

Публікацію у своєму каналі Труба зробив, аби “спростувати міф, що розслідування справ Майдану зупинено”.

“ДБР поки нема що розслідувати: Генеральна прокуратура України фізично ще нам не передала матеріали проваджень. Наразі вони проводять інвентаризацію: там тисячі томів. По законодавству вони мають передати матеріали протягом трьох місяців – цей процес не залежить від ДБР. При цьому нагадаю, що зі 114 кримінальних проваджень до ДБР переходить менше половини – близько 50”, – написав він. 

Директор ДБР розповів, що слідчі бюро готові приймати матеріали проваджень та продовжувати розслідування. Задля цього Труба 26 листопада призначив в.о. керівника підрозділу з розслідування злочинів, скоєних у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках.

“Слідча група комунікує з представниками прокуратури: все працює злагоджено. Ми завжди говорили не про автоматичне переведення слідчих ГПУ, а про скорочену процедуру конкурсного відбору. Я лише за те, щоб розслідування завершили ті люди, які займалися ним всі роки, але водночас переконаний, що співбесіда з ними має відбутися”, – запевнив Труба. 

У підсумку директор ДБР наголосив, що співробітники відомства готові співпрацювати з адвокатами родин, слідчими ГПУ, з усіма громадянами, “щоб по справам Майдану Україна отримала відповідь”.

“Я б хотів, щоб після шести років розслідування матеріали проваджень були скеровані до суду, а не передані до інших правоохоронних органів. Але цього не відбулося. Тому не потрібно звинувачувати ДБР у тому, що матеріали доведеться переглядати наново. Ми будемо викладатися на всі 100%”, – підсумував Труба. 

Як відомо, адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування з вимогою скликати позачергове засідання Ради, щоб провести голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить слідчим прокуратури, що працювали над справами Майдану, перейти до відповідного підрозділу ДБР у спрощеному порядку.

20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. 

Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та низка громадських діячів.

Нагадаємо, що парламент планує розглянути поправку до закону про ДБР, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, на початку грудня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter