На Банковій Зеленського закликали не допустити розвалу справ Майдану

Дата: 09 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Правозахисники і родичі загиблих Героїв Небесної Сотні пікетували Офіс президента з вимогою зупинити саботаж розслідування розстрілів на Євромайдані в 2014 році.

Акція протесту “Справам Майдану – труба?” відбулась 8 листопада у Києві під будівлею Офісу президента на Банковій. На ній були присутні адвокати, правозахисники, потерпілі під час Революції Гідності та родичі Героїв Небесної Сотні.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Фото: ZMINA

Присутні на акції адвокати потерпілих нагадали, що справи Майдану охоплюють собою 89 кримінальних проваджень за фактами вбивства 91 особи – 78 демонстрантів і 13 правоохоронців. Через реформи у Генпрокуратурі справи Майдану мають перейти до Державного бюро розслідувань, що на їхню думку призведе до того, що ці справи будуть “злиті”.

Фото: Ірина Семеняка

Так, голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголошує: на відміну від прокуратури, в ДБР ще немає окремого підрозділу з розслідування справ Майдану, а його слідчі не мають досвіду ведення таких справ і зараз одночасно розслідують до 100 кримінальних проваджень кожен.

“П’ять тисяч томів вже напрацьованих матеріалів щодо розстрілу Небесної Сотні передавати нікуди й нікому, а вже скоро не буде й що передавати. Тепер нам загрожує повний розвал розслідування по Майдану. Потрібні швидкі та скоординовані дії органів влади, щоб виправити цю ситуацію, і відповідальним за таку координацію є президент”, – зазначила Матвійчук.

Разом з рідними загиблих Героїв Небесної Сотні вийшли під Офіс Президента, аби недопустити розвалу розслідувань справ МайдануСправам Майдану — труба?, Адвокатська дорадча група / Advocacy Advisory Panel, Center for Civil Liberties / Центр Громадянських Свобод, Vitaliy Tytych, Olexandra Matviychuk, Юрій Аксенин

Опубліковано ZMINA. Центр прав людини Пʼятниця, 8 листопада 2019 р.

 

Десять днів тому адвокати і правозахисники вже направили спільне звернення до всіх органів влади з чітким планом недопущення розвалу справ, але відповіді від них не отримали.

“Сьогодні на акції ми повторно звертаємося до президента, генпрокурора та директора ДБР. Саме вони відповідальні за ситуацію, яка склалась.

20 листопада втрачають свої повноваження слідчі прокуратури, а саме слідче управління спецрозслідувань, яке здійснювало слідство у справах Майдану. Це дуже багато кримінальних проваджень, вони багатоепізодні — і неможливо втратити цей результат.

До 20 листопада залишилось 12 днів. За ці 12 днів ми вимагаємо від Володимира Зеленського, Руслана Рябошапки та Романа Труби організуватися і створити підрозділ у ДБР для розслідування справ Майдану, а також внести зміни до закону про ДБР – з нашою правкою про правонаступництво слідчих, що дозволить переводити і призначати в ДБР без конкурсу тих слідчих і прокурорів, що раніше займалися цими справами.

Інакше ми все втратимо – і тоді справедливість не наступить ніколи. Суди вже звільняють обвинувачених з-під варти, а багато хто з них і далі працює в правоохоронних органах”, – наголошує адвокатка потерпілих у справах Майдану з “Адвокатської дорадчої групи” Олена Сторожук.

Фото: Ірина Семеняка

Окремо присутні закликали владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Наприкінці акції до учасників вийшов представник Офісу президента із зв’язків з громадськістю і прийняв їх письмове звернення.

Фото: Ірина Семеняка

Нагадаємо, раніше голова ДБР Роман Труба заявив, що розслідування справ Майдану тимчасово зупиняться, бо у відомстві не вистачає слідчих.


Підписати заяву громадських організацій щодо недопущення розвалу розслідування справ Майдану можна тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter