У Раді пообіцяли розглянути законопроєкт про ДБР, через який голодує Закревська, на початку грудня

Дата: 26 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Поправку до закону про ДБР, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, не ухвалили, бо могли виникнути питання до її законності.

Про це в коментарі “Громадському” повідомив голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Він розповів, що 15 листопада Верховна Рада проголосувала, що може розглядати законопроєкт не пізніше 15-ї години. Водночас “декілька фракцій” під час розгляду питання заявляли про перерви в 30 хвилин і більше.

“Ми вирішили не ризикувати, тому що це однозначно було б потім підставою для оскарження законності прийняття цього рішення”, – зазначив Монастирський. 

Водночас фракції, які не підтримують ухвалення нового закону про ДБР, за словами голови комітету, сказали спікерові Ради Дмитру Разумкову, що в разі ухвалення законопроєкту вони подадуть постанову про визнання незаконним цього рішення.

“І нам би все одно довелось би чекати 3 грудня, тому що Верховна Рада тільки тоді б змогла розглянути цю постанову, і цей закон, навіть якщо б ми його прийняли, не пішов би на підпис президенту”, – додав Монастирський. 

Голова комітету повідомив, що 3 грудня Рада продовжить розгляд законопроєкту щодо ДБР і цієї поправки зокрема.

Як відомо, адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування з вимогою скликати позачергове засідання Ради, щоб провести голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить слідчим прокуратури, що працювали над справами Майдану, перейти до відповідного підрозділу ДБР у спрощеному порядку.

20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. 

Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та низка громадських діячів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter