Забудовник вимагає в архітектора “Квітів України” Левчука 300 тисяч гривень компенсації судових витрат

Дата: 21 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Від архітектора будівлі “Квіти України” Миколи Левчука сторона забудовника в справі щодо авторського права вимагає сплатити судові витрати в розмірі 300 тисяч гривень. За словами активістів ініціативи “Зберегти Квіти України”, архітектор цю суму сплатити неспроможний.  

Про це повідомляють активісти ініціативи “Зберегти Квіти України” у своєму телеграм-каналі.

Павільйон “Квіти України” – зразок модерністської архітектури. Побудований 1985 року за адресою вул. Січових Стрільців, 49

Клопотання представників забудовника отримала адвокатка архітектора. 

“Забудовник заявляє, що це витрати на послуги юриста”, – додають активісти ініціативи із захисту будівлі в коментарі виданню ZMINA. 

Активісти звернули увагу, що, коли Левчук тільки озвучив намір захищати свої авторські права в суді, вони чули натяки, що архітектора “роздягнуть”, якщо той наважиться на судовий процес. 

Після того як забудовник виграв першу інстанцію, він притримав вимогу про відшкодування судових витрат.

“Зробив відчайдушну спробу “домовитися по-хорошому”, зателефонувавши доньці архітектора. Він озвучив, що компанія не має намірів відмовлятися від своїх планів і рекомендує домовитись”, – кажуть в ініціативі.

Архівна світлина будівлі. Фото: фейсбук-сторінка спільноти “Квіти України”
Засідання, на якому забудовник вимагає в архітектора Левчука 300 тисяч гривень відшкодування своїх судових витрат, відбудеться 10 квітня поточного року.

Рішення про остаточну суму на власний розсуд ухвалюватимуть судді Руслана Березовенко, Галина Мостова та Олена Лапчевська, які до цього не задовольнили апеляцію щодо авторського права архітектора.

Нагадаємо, що будівля “Квіти України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових Стрільців. Звели її у 80-х роках ХХ століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму.

Влітку 2021-го власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. 

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на прикладах, які оприлюднив власник, свідчить про те, що фасад змінять кардинально, а каскадний атріум знищать. 

Фотографія обкладинки: kyiv.depo

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter