Суд не підтримав апеляцію в справі щодо авторського права архітектора “Квітів України”

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд у складі суддів Руслани Березовенко, Галини Мостової під головуванням Олени Лапчевської не задовольнив апеляцію щодо авторського права архітектора “Квітів України” Миколи Левчука.

Про це повідомляють активісти ініціативи “Зберегти Квіти України” у своєму телеграм-каналі.

Павільйон “Квіти України” – зразок модерністської архітектури. Побудований 1985 року за адресою вул. Січових Стрільців, 49

За словами активістів, у них залишилося дивне враження від засідання. Зокрема, тому, що суд відмовився під’єднати архітектора Левчука через відеозв’язок.

Крім того, на засідання в справі “Квітів України” прийшло п’ять поліцейських. За їхніми словами, аби “прослідкувати, щоб не було сутичок у коридорах між сторонами”. 

“Жодного запитання стороні забудовника, проте справжній допит стороні архітектора в напрочуд зневажливій формі”, – зазначили активісти ініціативи “Зберегти Квіти України”.

Попереднє засідання скасували через раптову відпустку судді. Активістам про неї повідомили після запланованого початку засідання.

Будівля “Квіти України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових Стрільців. Звели її у 80-х роках ХХ століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму.

Влітку 2021-го власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”.

Архівна світлина будівлі. Фото: фейсбук-сторінка спільноти “Квіти України”

Техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

Вже в жовтні того ж року Київський апеляційний суд  заборонив реконструкцію на час судового процесу. Заборонили проводити будь-які роботи, які мають чи можуть мати своїм наслідком будь-які зміни фасаду або інших елементів будівлі, що відрізнятимуться від авторського проєкту будівлі.

Під заборону до набрання рішенням у справі законної сили потрапили й можливість замовляти та укладати договори на такі роботи з будь-якими підрядниками. 

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на прикладах, які оприлюднив власник, свідчив про те, що фасад змінять кардинально, а каскадний атріум знищать. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter