За вдягнену на вулиці у Львові шапку з радянською зіркою хлопцю загрожує п’ять років в’язниці

Дата: 30 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У Львові слідчі розпочали кримінальне провадження щодо 19-річного хлопця, який гуляв містом у шапці-вушанці з радянською зіркою та гербом СРСР.

Про це повідомили в поліції Львівщини. 

Фото: поліція Львівщини

Про інцидент правоохоронцям повідомили місцеві мешканці, зокрема чоловік на ім’я Ігор Шолтис. Ввечері 28 грудня, як львів’янин розповів місцевому виданню “Діло”, він побачив на вулиці Валовій двох молодих хлопців, один з яких на шапці-вушанці мав комуністичну символіку.

“Зайшли вони в один заклад, де, власне, я провів громадське затримання. Розпитував, де вони взяли цю символіку. Сказали, що придбали на “барахолці”, бо було холодно. Що така символіка заборонена, кажуть, не знали. Ми провели роз’яснювальні роботи. Виявилося, що вони російськомовні кияни”, – зазначав чоловік. 

Шолтис також додав, що патрульна поліція, яка приїхала за викликом, не підтримувала дій чоловіків та нібито поводилася щодо атовця по-хамськи.

Максимальне покарання, яке за носіння шапки з радянською зіркою може отримати киянин, – позбавлення волі на строк до п’яти років з конфіскацією майна. 

Фото: Діло

Відомо, що виготовлення, поширення, а також публічне використання комуністичної або нацистської символіки, зокрема у вигляді сувенірів, заборонено на всій території України з 2015 року. Після ухвалення відповідного закону під заборону також потрапило публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), а також інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів. 

Документ неодноразово критикували правозахисники. Негативний висновок щодо закону надавала й Венеційська комісія, однак Конституційний Суд визнав декомунізацію законною. Експерти наголошують, що заборона комуністичної символіки є безумовним втручанням у свободу вираження поглядів, свободу асоціацій (через обмеження створення політичних партій громадських об’єднань та інших організацій), свободу мирних зібрань (через заборону її використання під час зібрань) та виборчі права (через обмеження брати участь в виборах для партій та їхніх кандидатів).

Раніше ZMINA вже розповідала про щонайменше два випадки, коли в Україні людей переслідували за комуністичну символіку. Так, минулого року в Чернігові поліція розпочала розслідування щодо місцевої жительки, яка продавала прапори колишніх радянських республік на сайті інтернет-оголошень.

Також торік у Кривому Розі чоловіка засудили до одного року обмеження волі за те, що він мив вікна в торговельному центрі у футболці з гербом СРСР. Поліцейським, які приїхали його затримувати, місцевий житель пояснював, що одягнув на роботу те, що не шкода викинути. 

Згідно із соціологічними опитуваннями, щороку українці дедалі менше ностальгують за СРСР, а молодь переважно байдуже ставиться до декомунізації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter