Українці менше ностальгують за СРСР – опитування

Дата: 23 Червня 2020
A+ A- Підписатися

35% опитаних вважають, що перебування України в складі СРСР принесло їй більше користі, ніж шкоди. 

Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології і Із 24 до 31 травня 2020 року КМІС провів опитування методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення України (віком 18 років і старше) та не охоплює територій, які тимчасово не контролюються владою України, – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. У перебігу опитування проведено 2000 інтерв'ю..

Порівнюючи з травнем 2013 року, коли КМІС ставив аналогічне запитання і Для коректності порівняння з вибірки 2013 року були вилучені тимчасово окуповані АР Крим і окремі території Донецької і Луганської областей., із 48 до 35% зменшилася кількість тих, хто вбачає в радянському періоді більше користі. Водночас число тих, хто бачить більше шкоди, зросло з 18 до 28%, а тих, хто “не може оцінити, чого було більше”, зменшилося з 31 до 25,5%.

Дослідження показало, що половина українців (50%) не шкодує про розпад СРСР, водночас кожен третій (33,5%) шкодує. Щодо регіонів, то на Заході України переважна більшість населення не жалкує про розпад Радянського Союзу (69% проти 15%), а в Центрі України співвідношення – 51% до 32%. На півдні, сході й Донбасі переважають ті, хто шкодує про розпад СРСР: 41,5–49%, залежно від регіону, проти 35–39% тих, хто не шкодує.

Також серед українців загалом переважає негативне ставлення до Сталіна: минулого року 40% ставилися до нього з ворожістю, страхом чи ненавистю, 25% – байдуже й 16% – позитивно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter