Проти більш ніж сотні іноземців, які воювали за бойовиків на Донбасі, відкрили справи

Дата: 07 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Упродовж тижня Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження проти більш ніж 100 іноземців, які воювали на боці бойовиків на Донбасі.

Про це повідомили у відомстві. 

Із 2014 року до теперішнього часу, як зазначили правоохоронці, у складі незаконних збройних формувань на Донбасі брали участь щонайменше два громадянина Республіки Болгарія, сім – Вірменії, один – Грузії, 19 – Італії, 27 – Іспанії, 12 – Казахстану, три – Литви, 26 – Молдови, два – Нідерландів та п’ять – Німеччини.

Найманці діяли в складі 14-го батальйону територіальної оборони “Призрак”, 11-го окремого мотострілецького полку “Восток”, 7-ї окремої мотострілецької бригади “Чистяковская”, 1-ї окремої мотострілецької бригади “Славянская”, окремого розвідувального батальйону “Спарта”, окремого штурмового батальйону “Сомали”, НЗФ “Русичи”, “Волчья сотня”, “Брянка СССР” тощо.

Дії іноземців кваліфікували за статтями щодо участі найманців у збройному конфлікті, умисних дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України, що призвели до загибелі людей чи інших тяжких наслідків

В Офісі генпрокурора наголосили, що, відповідно до ст. 47 Додаткового протоколу І 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни, іноземці є найманцями, а їхні дії – порушенням Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців, ухваленої Генеральною Асамблеєю ООН 4 грудня 1989 року.

Досудове розслідування в провадженнях здійснюють слідчі Головного слідчого управління СБУ.

Нагадаємо, за даними МВС, понад 20 громадян Італії брали участь у незаконних збройних формуваннях на Донбасі. Про це під час поїздки до Італії розповів очільник відомства Арсен Аваков.

Нещодавно також міський суд Праги почав розгляд справи громадянина Білорусі, якого звинувачують в участі в конфлікті на Донбасі на боці проросійських бойовиків у 2014–2016 роках. Чоловік може отримати 20 років позбавлення волі. Незадовго до цього за участь у конфлікті на Донбасі засудили громадянина Чехії, який також приєднався до проросійських бойовиків узимку 2015–2016 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter