За участь у конфлікті на Донбасі білорус може отримати до 20 років в’язниці

Дата: 28 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Міський суд Праги почав розгляд справи громадянина Білорусі, якого звинувачують в участі у конфлікті на Донбасі на стороні проросійських бойовиків у 2014-2016 роках.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Обвинувачення 41-річному Олексію Фадєєву, який постійно проживає у Чехії, прокурор міста Праги Марек Бодлаг висунув ще на початку червня. Разом з чоловіком за ймовірну участь у конфлікті на Донбасі вже засудили громадянина Чехії, який приєднався до бойовиків взимку 2015–2016 років. 

За версією слідства, Фадєєв від листопада 2014 до травня 2016 року неодноразово виїжджав із Чехії, щоб виконувати різноманітні воєнні завдання в лавах так званої “республіканської гвардії ДНР”. Він перетинав кордон з Україною, куди йому нібито допомагав дістатись чеський військовослужбовець Ерік Ештуі Засуджений умовно за службу в "іноземних збройних силах" і позбавлений чеського військового звання., через російський Ростов-на-Дону, де отримував зброю. Чоловік нібито займався патрулюванням та брав активну участь у боях проти українських військових.

Однак сам білорус заявив, що його перебування на Донбасі не було терористичним актом, бо він був там, аби допомогти людям. Він розповів, що у 2014 році дізнався про те, що владу в Україні нібито захопили “фашисти”, а згодом бачив у мережі відеозаписи, на яких нібито були зафіксовані “звірства”, що відбувалися в Україні, та згадував про організацію “Правий сектор”.

Звинувачення у веденні боїв проти українських військових Фадєєв відкидає та наголошує, що брав участь тільки у патрулюванні, стріляв тільки на стрільбищі на тренуваннях та додав, що не знав, що діяльність бойовиків так званої “ДНР” суперечить українській Конституції. У разі визнання винним чоловіку загрожує позбавлення волі на термін від 12 до 20 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter