За січень–березень цього року правоохоронці відкрили 22 справи за “журналістськими статтями”

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Протягом січня–березня 2024 року правоохоронці зареєстрували 22 кримінальні справи щодо злочинів, вчинених проти медійників. З них одне передали до суду з обвинувальним актом.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора від 31 травня 2024 року на запит Інституту масової інформації про стан розслідування злочинів проти журналістів.

Фото: IFJ

Із загальної кількості кримінальних справ 17 зареєстровані за статтею 171 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). З них п’ять були закриті.

П’ять кримінальних справ зареєстровані за статтею 345-1 ККУ (“Погроза або насильство щодо журналіста”). З них одну вже закрили, і одну передали до суду.

Раніше, у січні цього року, журналістська спільнота “Медіарух” заявила про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів і закликала президента України Володимира Зеленського, правоохоронні органи та громадянське суспільство відреагувати на це.

У той час стались атаки на журналіста проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, видання Bihus.Info, а до того – на “Детектор медіа”, “Українську правду”, NV, “Цензор”, “Бабель”, “Ліга.net”. Окрім провокацій і спроб дискредитації, за журналістами стежать, прослуховують їхні телефонні розмови, порушують права на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа, наголошується в заяві. 

“Медіарух” висунув такі вимоги:

  • негайно відкрити кримінальне провадження за фактами можливого зловживання службовим становищем, незаконним стеженням та перешкоджання журналістській діяльності з боку співробітників СБУ та ТЦК;
  • здійснити ретельне та оперативне розслідування обставин справи, зокрема ролі співробітників СБУ та ТЦК у цьому інциденті;
  • забезпечити надійний захист прав журналістів та їхню безпеку в процесі виконання професійних обов’язків.

У заяві підкреслили, що відсутність належної реакції на такі інциденти підриває довіру до державних інституцій та ставить під загрозу принципи демократії та права на свободу слова в Україні.

Тоді президент Володимир Зеленський відреагував на заяви медіаспільноти про системний тиск на журналістів, наголосивши, що це є неприпустимим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter