Зеленський відреагував на стеження за Bihus.Info: будь-який тиск на журналістів неприпустимий

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський відреагував на заяви медіаспільноти про системний тиск на журналістів, наголосивши, що це є неприпустимим.

Про це йдеться у вечірньому зверненні очільника держави 17 січня.

Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

“Щодо ситуації з нашими журналістами, зокрема фактом стеження за журналістами, Служба безпеки України розпочала розслідування та з’ясує всі обставини. Будь-який тиск на журналістів – неприпустимий”, – уточнив він.

Заява президента з’явилася у відповідь на звернення професійної журналістської спільноти “Медіарух” до влади з вимогою відреагувати на атаки на незалежних журналістів, які посилилася останнім часом. Зокрема, на проєкт “Наші гроші” Юрія Ніколова, видання Bihus.Info, а до того – на “Детектор медіа”, “Українську правду”, NV, “Цензор”, “Бабель”, “Ліга.net”.

Окрім провокацій і спроб дискредитації, за журналістами стежать, прослуховують їхні телефонні розмови, порушують права на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа, наголошується в заяві медійників.

На переконання журналістської спільноти, всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів, оскільки завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави.

Нагадаємо, що 16 січня в мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, пройдуть тести на вживання наркотиків. 

Напередодні публікації прослуховувань журналісти проєкту випустили розслідування про тих, хто готує медіазвіти для посадовців, зокрема Офісу президента. Виявилося, що в таких звітах майже ігнорують, наприклад, гучні скандали, пов’язані з корупцією, а критику влади приписують виключно представникам опозиційних партій. 

Згодом Бігус оприлюднив ще одне відео, де стверджував, що за командою проєкту стежили близько року.

Ще раніше про тиск із боку невідомих заявив журналіст-розслідувач, головред видання “Наші гроші” Юрій Ніколов.

Увечері 14 січня до квартири Ніколова прийшли невідомі, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір та сусідів. Також вони залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста “зрадником”.

Через 15 хвилин після нападу телеграм-канал “Карточний офіс” оприлюднив інформацію, де стверджувалося, що невідомі, які влаштували провокацію, нібито військові, які приїхали з нуля на ротацію, щоб “передати повістку журналісту”.

Також провокативні пости про Ніколова опублікували ще два телеграм-канали – “Вертикаль” і “Джокер”. У повідомленні останнього напад на квартиру журналіста пов’язали з його критичними висловлюваннями про президента.

За фактом погроз і провокацій “Репортери без кордонів” закликали Міністерство внутрішніх справ України провести прозоре розслідування цих подій і знайти злочинців.

Увечері 18 січня стало відомо, що СБУ почало розслідування обставин прослуховування та відеознімання представників проєкту Bihus.Info: правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 359 Кримінального кодексу України – незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter