За пів року в Білорусі порушили майже тисячу кримінальних справ, пов’язаних з виборами та протестами

Дата: 12 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У Білорусі порушили 900 кримінальних справ, пов’язаних з виборами президента.

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”.

Влада почала тиснути на громадян, незгодних з діями чинного керівництва, та опозиційних політиків ще з травня поточного року. За даними правозахисників, найчастіше справи порушували за статтями:

  • про масові заворушення;
  • про опір співробітникові органів внутрішніх справ;
  • про насильство щодо силовиків;
  • про організацію або участь у “діях, що грубо порушують громадський порядок”.

Також білорусів переслідували за “наклеп”, “хуліганство” та за іншими статтями Кримінального кодексу республіки. Правозахисники повідомляють, що за пів року, що минуло з початку президентської кампанії, в країні за участь у мирних демонстраціях затримали 16 тис. людей.

Нагадаємо, що під час недільної акції протесту 8 листопада в Білорусі силовики затримали 1 тис. людей. Протести, що спалахнули через невдоволення масштабними фальсифікаціями на виборах президента, які вчергове нібито виграв Лукашенко, не закінчуються з 9 серпня.

Лише за перші декілька днів тисячі білорусів опинилися в ізоляторах, де з них знущалися та катували. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. До протестів за цей час уже встигли долучитися працівники державних підприємств, шкіл, журналістиколишні посадовціпенсіонери та навіть лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter