Силовики знову розганяють акції протесту в Білорусі

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

19 серпня ОМОН розігнав акцію на підтримку робітників Мінського тракторного заводу, які оголосили страйк.

Про це повідомляє видання TUT.by.

Протести по всій Білорусі тривають уже 11 днів. Після перших днів, коли силовики активно розганяли мітингарів, на вулиці білоруських міст вийшли тисячі людей, а до протестів доєдналися працівники заводів та фабрик. За інформацією видання, зранку 19 серпня люди, які підтримують страйк робітників Мінського тракторного заводу, прийшли до прохідної підприємства. 

“Працівники МТЗ, які вчора за домовленістю з гендиректором написали заяви на відпустки за свій кошт, не змогли потрапити на територію заводу. До працівників МТЗ приєдналися небайдужі люди, а також деякі працівники Мінського моторного заводу. Однак присутніх відтіснив ближче до виходу до метро ОМОН. Пізніше люди знову підійшли ближче до заводу, але силовики, до яких до цього моменту прибуло підкріплення – ще один автозак, знову не дозволили їм тут перебувати”, – розповідають очевидці. 

Наразі відомо про декількох затриманих. У МВС вже заявили, що учасники «несанкціонованого масового заходу заважали заводчанам пройти на роботу» та ігнорували заклики розійтися.

Згодом в опозиційному каналі NEXTA з’явилося повідомлення про розгін ще однієї акції протесту, а саме Маршу скорботи в Мінську, учасники якого зібралися вранці у філармонії. Про затримання наразі нічого не відомо. 

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Після закінчення голосування білоруси вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти людей. За п’ять днів протесту в Білорусі затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо.

Наразі правозахисники об’єднання “Зьвяно” вже видали звіт щодо порушення прав учасників акцій протесту. Волонтери організації розшукали в лікарнях Мінська щонайменше 120 людей і опитали 30 потерпілих, які дістали травми різного ступеня тяжкості. Зі слів медиків швидкої допомоги, які працювали в місцях сутичок із силовиками, омонівці, ймовірно, використовували вогнепальну зброю проти мирних протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter